Променят правилника на общинската програма “Инвитро”

Публикувано на пт, 21 Апр. 2017
208 четения

Двойки с репродуктивни проблеми, които кандидатстват за финансиране пред общинската програма “Инвитро” във Велико Търново и не са усвоили отпуснатите средства през годината, обикновено до 2000 лв., вече нямат право да подават молби за ново подпомагане през следващата година. Това гласи промяна в правилника на програмата. Неусвоените пари обаче се прехвърлят през следващите две бюджетни години.
Според д-р Диляна Вачкова, досега при неусвояване на въпросната сума двойката имаше право да кандидатства всяка следваща година и така натрупваше по 6000 лв. Вече има два такива случая. Това обаче не е коректно към другите кандидати, които получават само до 2000 лв. Тази промяна ще бъде предложена за одобрение на предстоящата сесия в края на април, но получи пълна подкрепа от съветниците на здравната комисия.
Д-р Вачкова припомни, че общинската програма за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми е стартирала през 2011 г. По нея се подпомагат годишно между 20 и 30 двойки. Но родените досега “общински бебета” са 45.
В. АЛЕКСИЕВА

Пътни строежи - Велико Търново