През юни РЗИ отчита повече заразни заболявания

Публикувано на чт, 13 Юли 2017
162 четения

Заразните заболявания през юни са се увеличили в областта, спрямо май, сочи справка на РЗИ във В. Търново. Регистрирани са 179 заразни болести, като най-много са били болните с варицела – 97 души. При чревните инфекции най-висока е била заболеваемостта при бебетата до 1 г., следвани от малчугани между 5 и 9 г. Общините Стражица, Лясковец и Златарица регистрират най-много болни със заразни болести.
Макар да е затихнал взривът на салмонелоза в Поликраище, то последствията продължават. Установени са още 5 болни.
От РЗИ съобщиха, че лабораториите по паразитология, микробиология и вирусология при здравната инспекция са взели участие в Националната система за външен контрол на качеството и са получили сертификати за успешното приключване на контролния цикъл.
През юни за СПИН са се изследвали 27 души, от които 18 мъже и 9 жени. В същото време в биологичната лаборатория на РЗИ е осъществен мониторинг на 20 комарни биотопи на територията на областта. В РЗИ са идентифицирани още 36 кърлежа, донесени от граждани и лечебни заведения. Но от Лаймска болест са се разболели 6 души, а от Марсилска треска – 2 души. И двете заболявания се пренасят от заразени кърлежи.
Във връзка с ограничаване на популацията на кърлежите, във Велико Търново, Лясковец, Стражица и Сухиндол са извършени по две дезакаризационни обработки на паркове, зелени площи и места за отдих.
Вася ТЕРЗИЕВА

Пътни строежи - Велико Търново