Преизбраха д-р Бонка Попова за председател на областния съвет на БЧК

Публикувано на пн, 6 Мар. 2017
287 четения

На годишното си отчетно-изборно събрание вчера във Велико Търново доброволците от БЧК преизбраха за четвърти път д-р Бонка Попова за председател на Областния съвет на Българския червен кръст. Тя е онколог и в момента е началник на Отделението по химиотерапия в габровската областна болница. На събранието присъства още д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на Националната организация на БЧК.
Преди да започне деловата част, Великотърновският Митрополит Григорий освети събранието. Владиката засегна темите за Великденския пост, за духовното пречистване, за милосърдието и отношението към бежанците у нас. След това д-р Попова презентира работата на Областния съвет на БЧК за последните четири години. Тя подчерта, че доброволците в организацията са 5650 души, които непрекъснато се увеличават. Те са помогнали на над 19 000 души – възрастни, деца, лечебни заведения, пострадали от природни бедствия и др. Председателката съобщи, че доброволците от великотърновската организация са получили най-висока атестация в страната от централата в София. На национално ниво е била представена и работата на общинската организация в Павликени, като една от най-добрите и бързо развиващи в областта.
Като приоритет на Областния съвет е БМЧК, който вече реализира междуобластни проекти, има добре обучени млади доброволци по оказване на долекарска помощ, при спасяване на пострадали, по приемна грижа и др. Вече има обучени психолози, които помагат при критични ситуации.
С организациите на шест държави поддържаме връзка, сред които са Македония, Румъния, Германия, Китай, Русия и Турция, съобщи също д-р Попова. Вече има покана от Китай за обмяна на опит между организациите на Червения кръст от двете държави.
В. АЛЕКСИЕВА

Пътни строежи - Велико Търново