Пет души със СПИН в областта, 86-годишен се изследва за вируса

Публикувано на ср, 8 Апр. 2015
1171 четения

За първите три месеца на годината пет души са регистрирани със СПИН в областта, като двама от тях са открити след консултация и изследване в Регионалната здравна инспекция, съобщи д-р Анастасия Анастасова, шеф на отдел “Медицински изследвания. Тя уточни, че за 2014 г. са открити само четири души и прикани младите хора при някакви съмнения да посетят специализирания кабинет в РЗИ.
За първото тримесечие 197 души са посетили кабинета за изследване на СПИН в здравната инспекция, отчете още д-р Анастасова. Дядо на 86 години е проверил здравния си статус, а най-малкият пациент е бил на 16 години. През март са се изследвали 44 души.
Има увеличение на заразните заболявания през миналия месец, отчете директорката на РЗИ д-р Евгения Недева. Регистрирани са 175 случая, срещу 148 за февруари. С най-висок относителен дял са скарлатината и варицелата, като за трите месеца на тази година са са разболели съответно 170 и 122 души.
Повишение има също и при  въздушно-капковите и чревните инфекции спрямо февруари, посочи още д-р Недева.  Тя уточни, че при чревните инфекции най-висока е заболеваемостта при децата от 1 до 14 години. От РЗИ отчитат още, че първите три общини с най-много регистрирани заразни болести са Сухиндол, Стражица и Велико Търново.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. архив

Пътни строежи - Велико Търново