Онкологията с проблем – трябва да лекува мъже до 81 кг, жени – до 67 кг

Публикувано на чт, 18 май 2017
3481 четения

Д-р Мария Рачева поиска подкрепа от Общинския съвет, за да бъдат коригирани новите правила за лечение

Новите правила за лечение на пациенти на НЗОК, които вече са факт, стреснаха лекарите от великотърновския Комплексен онкологичен център. Пред общинската комисия по здравеопазване във вторник управителката д-р Мария Рачева обясни, че здравната каса ще плаща за химиотерапията на онкоболни с определено тегло. При мъжете нормата е до 81 кг, а при жените – до 67 кг. Има и ограничения на ръста – за мъжете е до 175 см, а за жените – до 163 см. За по-тежките и по-високите пациенти касата също ще заплаща, но след проверка на теглото и ръста, тъй като имало много случаи, когато болници отчитали пациенти с тегло над 100 кг, за да получат повече пари за лекарства. На практика по-тежките пациенти ще получават лекарства, останали от по-слабите, което, според лекарите, е незаконно. Ако бъдат спазени тези правила, излиза, че само 5-6 от пациентите на бившия онкодиспансер влизат в нормата, заяви управителката.
Според д-р Рачева тези правила са дискриминационни и парите за по-тежките пациенти няма да се платят, а и онкологията има горчивия подобен опит при първото правителство на Бойко Борисов, когато Онкоболницата хлътнала с 1,119 млн. лв. и още изплаща този дълг. От сегашните правила излиза, че ние трябва да правим дози на пациентите, които не съответстват за лечението, или пък те да доведат до резистентност и няма да ги лекуват, обясни д-р Рачева и поиска съдействие от Общинския съвет да подкрепи усилията на онколозите тази дискриминация при онкоболните да бъде премахната и новите правила да бъдат коригирани.
Освен това новите срокове на заплащане от здравната каса ще ни съсипят, тъй като парите ще идват чак след два месеца. Това означава, че сега през май ние ще отчетем използваните за лечение лекарства, а ще получим парите през юли. А как през това време ще плащаме на фирмите за тях, те ще ни запорират сметките. Или трябва да не плащаме заплати и с парите да се отчетем към фирмите. Ако не настъпят промени, пациенти и контрагенти ще ни съдят, е категорична д-р Рачева, която допълни, че тогава няма друг начин, освен болницата да затвори.
На заседанието на здравната комисия съветниците решиха д-р Рачева да изпрати писмено опасенията си за новия начин за лечение, като ще бъдат дискутирани по време на сесията на 25 май 2017 г. Тогава ще бъде решено точно по какъв начин Общинският съвет ще подкрепи Онкологията като общинско лечебно заведение.
Вася ТЕРЗИЕВА

Пътни строежи - Велико Търново