Областната болница награди доброволци, приели кръводаряването за своя кауза

Публикувано на чт, 15 юни 2017
394 четения

Отделението по трансфузионна хематология спешно
търси кръводарители с кръвна група 0 положителна

По случай 14 юни, Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител, на официално тържество МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” награди доброволци, приели кръводаряването за своя кауза. Грамотите връчи д-р Даниел Илиев, медицински директор на болницата.
Тук всеки от вас сам е инициирал, организирал и съдействал за доброволното кръводаряване с разпространяване на информация и примерът ви е изключително важен, защото е спасен животът на десетки тежко болни и пострадали при инциденти. Така д-р Мариана Витанова, началник на Отделението по трансфузионна хематология при МОБАЛ, се обърна към отец Славчо, Александър Петров, Стефан Николов и Галин Попов, който отсъстваше по уважителни причини. Тя допълни, че тази година мотото на 14 юни е: “Какво можете да направите? Дарявайте кръв! Дарявайте сега. Дарявайте често”. И фокусът пада върху кръводаряването при спешни случаи. В случая кампанията подчертава ролята, която всеки човек може да играе, като помага на другите в извънредни ситуации, като дарява безценния подарък – кръвта. Затова е важно кръвта за кръвопреливане да бъде достатъчна, преди да възникне спешен случай. Благодаря на всички кръводарители и организатори на кампании, които с усърдието си спасяват безвъзмездно човешки живот, каза още д-р Витанова.
Стефан Николов, президентът на търновския Ротаракт клуб, не е кръводарител по здравословни причини, но самият той е организатор на кръводарителски кампании. Последната акция се проведе в МОЛ В. Търново, където се включиха 20 доброволци. Николов допълни, че клубът провежда такива кампании от 4 години, а също и информационни дни, на които младежи разясняват за ползата от кръводаряването.
Александър Петров е специалист по графичен дизайн, активен спортист и освен че разработва безвъзмездно програми в компютърната система на Отделението по тнасфузионна хематология, от четири години е кръводарител. Приел е този хуманен акт като своя кауза и причината да стане кръводарител е негов приятел от БМЧК, който му предложил да дари кръв. Така за първи път отива в Кръвцентъра. Осъзнах, че това е начин да помагаш на хората, освен това с кръвта не може да бъде злоупотребено, за разлика от паричните дарения, заяви Петров.
Дияна Петрова е учител по български език и литература в Професионалната гимназия по електротехника и електроника “Ломоносов” в Г. Оряховица. Тя разказа, че с ученици от 3 г. участват в английски проект за доброволчеството и спонтанно решават да организират информационна кампания по кръводаряване. Обикалят всички средни училища под мотото: “Ти можеш да помогнеш” и в крайна сметка 27 млади хора, навършили 18 г., стават кръводарители.
Отец Славчо Иванов, предстоятел на храма “Свети Николай”, също беше сред наградените. Той припомни, че преди повече от 10 г. в болницата бе изграден параклис, който той обслужва, след това по време на тачения християнски празник Цветница всяка година се организира кръводарителска кампания в църковното училище на храма “Свети Николай”. В началото кръводарителите са били 7-8, след това постепенно се увеличават двойно. Тази грамота е за всички онези, които идват при нас в храма, за да дарят кръв, отбеляза отец Славчо.
Петият награден е Галин Попов, съсобственик на независимото арт пространство – клуб ТАМ, който е кръводарител.
По справка на Отделението по трансфузионна хематология, за последните четири години кръводарителите се увеличават. През 2014 г. те са били 2185, от които редовни 1060 души, за да стигнат през 2016 г. до 2360, от които редовни 1203 души. За първите пет месеца на тази година 988 души са дали кръв, от които 481 са редовни кръводарители.
На тържеството д-р Витанова обяви, че в момента Кръвцентърът има спешна нужда от кръв с група 0 положителна.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново