Неонатологията се включи в Световния ден на кенгуру грижата

Публикувано на вт, 16 май 2017
365 четения

Неонатологията във Велико Търново се включи в Световния ден на кенгуру грижата – 15 май, съобщи д-р Кина Николова, началник на Отделението към МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”. По този повод вчера цял ден бяха отворени вратите на Неонатологията, за да могат родителите да посетят децата си, за които се грижат медиците.
Стремим се да осигурим най-добрата грижа за най-малките пациенти, като спазваме съвременните стандарти и препоръки, отбеляза д-р Николова. Тя допълни, че недоносените бебета престояват по-дълго време в отделението, като през това време трябва да се помогне за изграждане на връзката с родителите, което ще помогне за по-бързата адаптация след изписване на детето.
Световната здравна организация препоръчва кенгуру грижата за всички бебета, ако това е възможно. Това се отразява много добре на децата, тъй като те имат повече контакт с тялото на майката и боледуват по-малко. Тази година България се включва за първи път в инициативата по покана на фондацията “Нашите недоносени деца”. А примера на великотърновската Неонатология са последвали повече от 15 отделения в страната.
На 16 май от 18,00 часа в Училището за родители “Happy mums” във Велико Търново организира безплатна прожекция по случай 15 май на документалния филм “Животът, който предстои”. Той разказва за живота на близначета, родени в 28-мата гестационна седмица и прекарали повече от 100 дена в неонатологично отделение. Филмът показва и ежедневието на едно болнично отделение за най-малките, какви са грижите на персонала и връзката му с родителите.
След филма акушерката Тони Калушкова ще говори за съвременната грижа за недоносените бебета и какво е нейното бъдеще.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново