МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов” получи ангиограф за над 1,3 млн. лева

Публикувано на ср, 25 Ное. 2015
2302 четения

Модерната апаратура е за инвазивна диагностика и терапевтични процедури за лечение на кръвоносните съдове

Ангиограф от най-висок клас получи вчера великотърновската болница “Д-р Ст. Черкезов”. Модерната апаратура за инвазивна диагностика и терапевтични процедури за лечение на кръвоносните съдове струва над 1,3 млн. лв. и ще замени досегашната, с която разполагаше инвазивната кардиологична лаборатория на болницата, обясни д-р Бенов, началник на кардиологичното отделение.
Новата апаратура съчетава последните виждания за бъдещето на инвазивната кардиология по отношение на лечение на исхемична болест на сърцето, инфаркт, остра хронична сърдечна недостатъчност, запушвания на кръвоносните съдове и стенози на каротидната артерия. Големи са и възможностите за съвместни интердисциплинарни процедури с кардиохирурзи, неврохирурзи, съдови хирурзи и др., допълни д-р Бенов.
От гледна точка на пациента, новият ангиограф има по-ниско ниво на облъчване, посредством прецизност на рентгеновите дози, необходими за директно наблюдение на сърдечните съдове. Възможностите на новия апарат допринасят и за иновативни подходи в интервенционалната кардиология. Освен това качеството на образа на дигиталния детектор е изключително, а това допринася за още по-добро прецизиране на лечението. Ще се правят и периферни съдови интервенции, а също и на вътрешни органи.
Вече има обучен екип в болницата, който да работи на ангиографа. Необходими са до две седмици апаратурата да се сглоби, настрои и изпробва. Надяваме се към 15 декември да сме готови за действие, заяви шефът на кардиологията. Такъв ангиограф има само още в три болници в страната – две в София и една в Русе.
В момента кардиологичното отделение на МОБАЛ е пълно с пациенти, каза още д-р Бенов. Причината е, че при застудяване сърдечносъдовите заболявания се увеличават. Болните са предимно възрастни хора, някои от които са били и преди това пациенти на кардиологията.
Вася ТЕРЗИЕВА

Пътни строежи - Велико Търново