Личните лекари искат още 45 млн. лв. за бюджет 2017

Публикувано на вт, 25 окт. 2016
256 четения

Настояваме за още 45 млн. лв. към бюджет 2017, тъй като заложените средства от 180 млн. лв. в доболничната помощ са недостатъчни, съобщи д-р Христо Димитров, председател на областното сдружение на личните лекари в областта. Около това становище са се обединили всички джипита от страната и са изпратили писмо с предложения до премиера Борисов, парламентарната комисия по здравеопазване, МЗ, НЗОК и др.
Д-р Димитров поясни, че през последните години дейността на личните лекари се увеличава, те са поели повече диагнози, диспансеризация и профилактика, а делът на извънболничната помощ в бюджета на касата намалява. През 2012 г. средствата са били 7,6 % от общите плащания на НЗОК, а тази година са 6,4 %. Според личните лекари увеличението на парите трябва да се разпредели най-вече за извършване на дейностите и в по-малка степен по заплащане на капитацията.
Д-р Димитров коментира още, че потребителската такса за посещение при лекаря трябва да бъде еднаква за всички. Сега пенсионерите плащат по лев, но останалата сума до 2,90 лв. се заплаща от МЗ. Предлагаме и децата до 18-годишна възраст да заплащат също 1 лв., сега те са освободени от таксата. А останалите 1,90 лв. да се поемат от МТСП, обясни д-р Димитров.
Шефът на джипитата припомни, че моделът да се плаща потребителска такса за преглед при лекаря е създаден, за да бъде регулиран пациентският поток. Въпреки това и сега има хора, които са постоянни посетители, дори и да нямат сериозен здравен проблем, заяви д-р Димитров.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново