Кардиолози бият тревога: Всеки втори човек е с няколко рискови фактора за хипертония

Публикувано на чт, 18 май 2017
464 четения

Всеки втори човек е най-малко с три рискови фактора за хипертония, съобщи д-р Йорданка Томова, директор на частната Кардиология във Велико Търново. Вчера специализираната болница проведе Ден на отворените врати по случай 17 май – Световния ден за борба с хипертонията, и посрещна много пациенти, потърсили компетентното мнение на лекарите по отношение на високото кръвно налягане.
Заедно с пациентите на болницата, които идват на периодични прегледи, приехме и други 20 души, които искаха да им измерим кръвното налягане и да ги информираме за рисковите фактори, обясни д-р Томова. Тя допълни, че всеки от посетителите е попълнил анкета с въпроси за ръста, теглото, стреса, обездвижването, тютюнопушенето, употребата на алкохол, стойностите на холестерола, има ли роднини с хипертония, сърдечни заболявания или диабет и др. И резултатите са много тревожни – всеки втори е показал най-малко по три рискови фактора, което го класира в категорията на умерен и висок риск за хипертония.
Д-р Томова посочи също, че още по-тревожното е, че тези резултати се отнасят предимно за млади хора до 40-годишна възраст. Тя припомни, че всеки работен ден от 10,00 до 12,00 часа в Кардиологията приемат пациенти за безплатни прегледи. Добре е хората да носят минали изследвания, ако имат такива. Освен това д-р Томова апелира, че ако човек го боли глава, първо трябва да измери кръвното си налягане. Ако то е над класическата норма от 120/80, трябва да се потърси консултация от лекар.
Наднорменото тегло, нездравословното хранене, пресоляването, обездвижването, тютюнопушенето и стресът са най-честите причини за появата на хипертонията, отчете д-р Томова. Тя посъветва пациентите, които са посетили Кардиологията вчера, да поглеждат по-често тревожните резултати от анкетите си и да се стремят да коригират тези рискови фактори.
Според статистиката, у нас страдат над 200 000 души от хипертония. От тях 40 процента са жени от 25 до 65 години. Подобен е резултатът и при мъжете.
В. АЛЕКСИЕВА

Пътни строежи - Велико Търново