Иновативен модел за водолечение на пациенти започва Центърът по спортна медицина

Публикувано на чт, 12 Окт. 2017
807 четения

д-р Съботинова

Модерно водолечение започва Медицинският център за рехабилитация и спортна медицина във Велико Търново, казва управителката д-р Румяна Съботинова. За целта ще бъде закупена високоспециализирана 4-камерна галванична вана, последен модел в медицината, която ще бъде използвана за голям брой заболявания. За терапията ще се използват три вида ток, ще може да се прави и контрастно лечение. Самата 4-камерна вана е дигитализирана и може да бъде използвана при пациенти с остеосинтези, при неврологично болни, състояние след инсулти, при хора с кардиологични заболявания и др.
Според д-р Съботинова, новата апаратура ще бъде още една “перла в короната” на модерната физиотерапия на Медицинския център. Ваната ще бъде внесена специално за нас и ще я закупим със собствени средства, уточнява управителката. Тя се надява, че много скоро модерното водолечение ще бъде приложено и във Велико Търново. Процедурата обаче е малко по-тромава, тъй като апаратурата струва над 10 000 лв. и понеже Спортният център е общинско лечебно заведение, то закупуването на ваната трябва да бъде одобрено с решение на Общинския съвет.
През последните години наблюдаваме доста бързо развитие на ортопедията като наука, диагностика и лечение, от друга страна, засилване на травматизма, а той определя профила на нашите пациенти. Това са хора след операция, след смяна на става, след счупвания и за тяхното по-бързо възстановяване искаме да вкараме модерни начини на лечение . Защото днешните пациенти искат по-бързо възстановяване, а това са както млади хора, така и възрастни, споделя управителката. И добавя, че първата стъпка за това е закупуването на механични устройства за раздвижване, т.нар. артромоти. Те вече се използват за раздвижване на раменна, колянна,глезенна става, а също и за китката на ръката. Тази динамика както на травматизъм, така и на ставни заболявания, ни мотивира да разширим нашата гама от възможности за водолечение, казва д-р Съботинова. И припомня, че и сега Медицинският център разполага с тангенторна и с перлена вана, но новата 4-камерна галванична вана ще подобри качеството на лечението.
От това лято специалистите по спортна медицина работят и с изключително интересен апарат, единствения в региона. С него възстановяват дори бейзболните отбори в Америка. Апаратът работи с лед и чрез компресия и маншети за различните анатомични области подава ледена вода, като прави и лек масаж, който подобрява лимфоотока в конкретните зони на тялото. Тези процедури влияят много добре при травматични състояния, болни с инсулт, които имат спазъм и др.
От няколко месеца в Медицинския център по спортна медицина работи новата апаратура ТЕКАР. Това е техника, която създава ендогенна топлина в тъканите, която се получава от радиочестотна диатермия. Това е изключително приятно усещане, с мощно обезболяващ ефект и хубавото е, че може да се прилага при остри състояния, като болки в кръста, травми, състояния след операция, болки в коленете, раменете, глезените, мускулите, ставите. Има два вида електроди, с които се работи върху тъканите, и смятам, че за тези няколко месеца, през които използваме тази апаратура, имаме изключително добри резултати. Пациентите са много доволни, но независимо че консумативът е скъп, който се заплаща от тях, те предпочитат този метод поради бързия лечебен ефект, отчита д-р Съботинова. Още повече че такъв тип апарат няма къде да ползват, а и терапията е нова в световен мащаб.
С апаратура за дълбока осцилация в Медицинския център помагат и на пациенти след операция, включително и онкологична, и други проблеми на лимфната система. Така се подобрява кръвообращението, има противоболков ефект, стимулират се регенеративните процеси в кожата, подкожието и тъканите. Апаратът може да се използва и при бебета. В момента разполагаме с портативен апарат от системата за дълбока осцилация, но предвиждаме да закупим и стационарна апаратура с много по-големи възможности, коментира управителката.
Като важна задача в инвестиционната политика на Спортния център е също закупуването на уникална италианска апаратура за т. нар. “Гуна фореза”. Чрез нея се вкарват колагенови препарати в организма, с които се избягват обичайните за това инжекции, които са болезнени. Стандартите на апаратурата са разработени за различни части на тялото – коляно, рамо, кръст. Колагенът навлиза в тялото на дълбочина от 3 см и все едно се получава обливане на ставата. Процедурата е много ефективна и щадяща и ще бъде много полезна за нашите пациенти, смята д-р Съботинова.
Наистина пациентите при нас идват за физиотерапевтични процедури с направление, но заплащането им от здравната каса не е достатъчно, казва д-р Съботинова. Затова нека болните да не остават изненадани, когато за тяхното по-добро лечение се налага да доплащат. Защото има скъпи, много по-ефективни консумативи и който иска да бъде лекуван по-качествено и с по-бърз и добър ефект, трябва да доплати.
Освен проблемите на травматизма и неговото лечение, д-р Съботинова коментира и тревожния факт с наднорменото тегло при децата. Вече пета година Медицинският център работи безплатно с такива деца, прилагат се различни процедури и техники и като че ли успехът е по-добър при по-малките. Според нея стресовата обстановка, семейната среда, липсата на режим и начинът на живот са основните фактори за наднорменото тегло при подрастващите.
Що се отнася до гръбначните изкривявания при децата, то според д-р Съботинова, много сериозно се отнасят към този проблем семейните лекари. Те преглеждат редовно малките си пациенти и ако има подобно съмнение, изпращат децата в Спортния център, където има специализирана апатура и достатъчно опит.
От няколко години специалистите помагат и на деца с проблеми в развитието. Прилага се сензоинтегративна терапия, която дава много добри резултати.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. архив

Пътни строежи - Велико Търново