Джипитата са против връщане на училищните лекари

Публикувано на вт, 7 Мар. 2017
592 четения

Джипитата са против връщане на училищните лекари в училищата, обявиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Поводът е смъртта на 11-годишна ученичка след ритник от свой съученик. Инцидентът предизвика противоречива дискусия между образователното и здравното министерство дали да бъде върната старата система на лекарската помощ в училищата, детските градини и социални заведения.
Нелепо е в училищата да има лекари, макар грижата за децата да е най-важното нещо, коментира д-р Христо Димитров, председател на Областното сдружение на джипитата. Той се аргументира с факта, че няма толкова лекари, които да работят там, а освен това училището не е здравно заведение. Трябва ли един доктор със специалност да стои там и да чака нещо да се случи? Та той тотално се деквалифицира, категоричен е д-р Димитров. Освен това при остър инцидент се вика Спешна помощ.
Според джипитата решението на проблема е в добрата комуникация между медицинските специалисти в училищата и личните лекари, като тези специалисти насочват децата за профилактичен преглед при общопрактикуващия лекар, за контролен преглед по повод хронично заболяване, за проследяване на имунизациите. В училищата от медицинските специалисти спокойно могат да се провеждат беседи за профилактика на хроничните болести, наркоманиите, тютюнопушенето и други, смята д-р Димитров.
Вася ТЕРЗИЕВА

Пътни строежи - Велико Търново