Доц. Сотир Марчев, директор на плевенската болница за активно лечение по кардиология: Шапка, сянка, студени напитки и лека храна ни пазят в жегите

Публикувано на ср, 5 Юли 2017
1051 четения

Ако хипертониците качват кръвното в горещите дни, не бива да намаляват хапчетата

Макар последните дни страната ни да се “къпе” в дъждове, и температурите да паднаха с почти 20 градуса, жегите през юли и август тепърва предстоят. Всеизвестно е, че в горещините кръвното налягане може да падне и при хипертоници да се наложи корекция в дозата на лекарствата. Но не самоволна промяна, а по препоръка на лекар. Някои медици твърдят, че щом кръвното е нормално при хипертоници в жегите, лекарства не трябва да се пият, дори и в намалени дози. Иначе може да се стигне до световъртеж и човек да падне на улицата, тъй като с медикаментите е възможно да се стигне до хипотония. Но кръвното налягане трябва да се мери всеки ден – сутрин, на обяд и вечер, и ако има покачване, лекарствата да се подновяват.
Ето какво ни препоръчва кардиологът доц. Сотир Марчев, директор на плевенската болница за активно лечение по кардиология.
При горещините за кръвното налягане има три новини. Една е добра, другата е лоша и третата е гадна, казва доцентът. Добрата новина е, че на повече хипертоници кръвното налягане пада и в плевенската болница, например, инфарктите и инсултите през лятото са по-малко. Лошата новина е, че все пак има хора, при които в жегите кръвното налягане се повишава. Става въпрос за хипертоници, които пият хапчета и повишават горната стойност на артериалното налягане, по-често нощем. Гадната е, че не може да отгатнем какво ще стане с кръвното ни налягане в горещините и трябва да го мерим. Затова ние не препоръчваме на всички хипертоници да си намалят хапчетата през лятото, а казваме – мерете си кръвното налягане. Ако го качвате, в никакъв случай не намалявайте хапчетата. Ако пък много спада, тогава ние, лекарите, намаляваме лекарствата. И то предимно диуретиците, които намаляват течностите в организма. А това през лятото се случва и през кожата, чрез изпотяването, посочва доц. Марчев.
В световен мащаб от горещините умират повече хора, отколкото от земетресенията и вулканите. Най-често това са възрастни и самотни хора.
През жегите трябва да се пият студени напитки. Топлите течности пречат на организма да се охлади. Освен това трябва да се ядат и студени храни, препоръча също д-р Марчев. Когато храната влезе в организма, тя се разгражда, като отделя топлина. Затова не бива да се преяжда. Колкото повече ядем в горещините, толкова по-топло ще ни бъде. Различните храни отделят различни количества топлина. Месата съдържат белтъци и разграждайки се в тялото, отделят много топлина. Затова месото не е препоръчително през лятото. По-добре е да се консумират вегетариански храни. Препоръчително е в жегите да се наблегне на зеленчуците, особено листните, защото те са най-близо до първобитния човек, който е оцелял в хилядолетията.
През лятото трябва да се носи шапка с периферия. Иначе има риск от слънчев удар, който се дължи на пряката слънчева светлина. Много хора казват, че шапката запарвала главата. Тя никога не може да те запари толкова много, но предпазва от изгаряне. При изгорялата кожа няма добра терморегулация. Затова хората в пустинята, които живеят там от стотици години, ходят с наметнати бели дрехи и не се излагат на пряка слънчева светлина.
Жегата крие риск и от топлинен удар, когато се свърши водата в тялото. Трябва да се пие толкова вода, че урината да е светложълта. Ако е тъмна, организмът има нужда от течности.
Кардиологът дава и много ценен съвет какво да направим, преди да влезем в басейн през лятото. Малко хора може би знаят, че е добре първо да се изкъпем с чешмяна вода. Нашата кожа попива като гъба и се “напоява” още с първата вода. След това повече не поема. Като влезем в басейна, кожата ни не поема микроорганизмите, които се намират във водата. Ако влезем сухи, тя поема всичко мръсно от басейна. Никога не се скача с горещо тяло във водата.
Доц. Марчев припомни, че най-ниска е сърдечносъдовата смъртност при температура на времето между 18 и 25 градуса. Според него сърдечните болести не се лекуват с лежане, а с движение.
Сега е времето, когато много българи предприемат повече пътувания през ваканцията. На хора със сърдечни проблеми се препоръчва самолет. В него се поддържа налягане, безопасно за такива пациенти. Освен това самолетът обездвижва само за 2-3 часа, докато при едно продължително пътуване с автобус човек остава за дълго време на едно място, прави застой на кръвта в краката и това създава риск от белодробни тромбемболии.
При пътуване не пийте престояла вода от пластмасова бутилка, макар и изстинала на другия ден, предупреди доц. Марчев. От бутилката се излъчват вредни вещества, които преминават във водата и стават рисковани, те водят до рак. През лятото бутилката с вода в колата трябва да се сменя всеки ден.
Ако човек припадне, първо трябва да го сложим на сянка легнал настрани, да го разкопчеем и да го напръскаме с вода. И, разбира се, да се потърси незабавно медицинска помощ, посочи доц. Марчев.
Не оставяйте нито дете, нито куче в колата при големи жеги. През 2012 г. имаше случай с бебе, стояло дълго време при 19 градуса в автомобила. При излизане от колата навън, заради голямата горещина и рязката промяна на температурата, бебето починало от топлинен удар. Ако нямате климатик в колата, спрете на някоя бензиностанция и се охладете. Ако вървите пеша и слънцето ви е напекло доста, влезте в някой супермаркет с климатик, освежете се и продължете. Ако сте у дома, дръпнете щорите, най-добре е слънцето да не влиза в стаите през деня. За предпочитане е щорите да са външни, а не вътрешни. Наистина външните се нагряват повече, но отделят топлината извън сградата, препоръчва още медикът.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. архив

Пътни строежи - Велико Търново