Директори на областните болници обсъждаха проблемите на лекарската грешка

Публикувано на пт, 17 Мар. 2017
632 четения

д-р Нели Савчева

Директори на областни болници от страната обсъждаха вчера на среща в Арбанаси проблемите на медицинската и лекарската грешка. Форумът бе организиран от Сдружението на областните стационари. Освен директорите на МОБАЛ, на срещата присъстваха зам.-директорите и юристите на болниците.
Като лектори участваха проф. Златица Петрова, досегашен директор на Изпълнителната агенция за медицински одит, проф. Добринка Радойнова, началник на Клиниката по съдебна медицина при университетската болница във Варна, и адвокат Мария Петрова, успешен юрист по медицинско право.
Все още определенията за лекарска и медицинска грешка са различни, но това, което е въведено като практика в България, е да набедим лекаря, преди да е доказана вината му, коментира д-р Нели Савчева, председател на Сдружението на областните болници. Да, има някакъв инцидент и сигнал на близките, но за съжаление нашето общество приема оплакването за грешка в лечението, което срива доверието в системата. От друга страна, ние трябва да си задържим лекарите, които вече са дефицитни, затова на срещата в Арбанаси ще търсим най-доброто решение да не се срива авторитетът на медиците, заяви д-р Савчева. В габровската болница, на която тя е директор, има заведени няколко дела, които не са приключили окончателно. По едното дело има оправдателна присъда на лекаря. Един от най-тежките казуси, който продължава, е за починала родилка преди 5 г. в болницата.
Д-р Савчева коментира и неприятните инциденти с нападения на близки и пациенти срещу лекари, както и липсата на медици. Много се ядосвам, когато всичките проблеми на една областна болница се стоварват върху изпълнителния директор, каза д-р Савчева. По думите ѝ има много неудачи, от които здравната система трябва да се изчисти, а след това да се търси персоналният виновник.
В. АЛЕКСИЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново