Дамите от Зонта клуб орисаха Кристиян от Павликени за “Бебе на 2016”

Публикувано на пт, 22 ян. 2016
1311 четения

Традиционният ритуал за Бабинден с измиване на ръцете на “бабата” пресъздадоха вчера в АГ отделението във Велико Търново. Доц. Стойков разпръска капки в залата и пожела дълги години живот, здраве и късмет на всички български деца и техните майки.

Невена Атанасова от Зонта клуб връчи много подаръци на малкия Кристиян и неговите родители.

Родилното отделение във Велико Търново изпрати 2015 г. с
664 новородени и с най-ниската детска смъртност за последните 7 години

Кристиян от Павликени стана “Бебе 2016” точно на Бабинден. 20-дневният малчуган бе орисан по традиция вчера от дамите от Зонта клуб точно на празника на родилната помощ в АГ отделението на областната болница във Велико Търново. Кристиян е второто бебе на щастливите родители Красимира и Росен, които получиха много подаръци, а също и албум със сребърни монети, който дамите от Зонта клуб връчват за 12-а поредна година на първото бебе, което се е родило през новата година. Майката разказа, че е много благодарна на д-р Василена Топузанска и акушерката Евшен Мехмедова, които са акуширали Кристиян. Той се е родил в 0,50 часа на 1 януари, с тегло 2820 г и височина 43 см и расте здрав за радост на цялата фамилия.
В знак на благодарност професионалният празник на акушерките и гинеколозите събра много гости и приятели на медиците. Лично да поздравят екипа пристигнаха кметът Даниел Панов, директорът на МОБАЛ д-р Стефан Филев, а също и ТС “Търновград” с ръководител Бонка Бонева. Присъства и началникът на неонатологията д-р Кина Николова.
Началникът на АГ отделението доц. Светлозар Стойков поздрави присъстващите и отбеляза, че с родените бебета се продължава българската нация. И заедно с това всички се надяваме да живеем в един по-добър и съвършен свят, където всеки ще заеме подобаващо се място. Доц. Стойков благодари на ръководството на града и на болницата, помогнали за ремонта на отделението, който още не е завършен. Искрено се надявам, че като приключи всичко, радостта и усмивките на майките ще бъдат още по-големи, отбеляза началникът.
Даниел Панов пък отчете, че тази година досега през януари са се родили 29 бебета повече от същия период на 2015 г. и в журнала на родилното вече са записани 53 бебета. Той допълни, че за последното тримесечие на 2015 г. новородените са със 75 повече от предходната година. Според кмета, най-важното за местната власт, а и във връзка с демографската криза, е тя да се грижи за градската среда, за образованието и за всичко онова, което децата използват. Смятам, че даваме всичко от себе си това да се случва във В. Търново, подчерта градоначалникът. И допълни, че благодарение на Зонта клуб, фондация “Съзидание 2012” и други НПО бяха направени благотворителни кампании, като със средствата е закупена апаратура и оборудване в родилното и неонатологичното отделение. Това осигурява по-добра среда и сигурност на майките и родените деца, но не бива да се забравя и професионализмът на акушерките и гинеколозите, които помагат в първите мигове на всички новородени, заяви Панов.
В тържеството с поздрав се включи и д-р Филев, който се извини пред колектива за неудобството от ремонтите, въпреки които АГ отделението продължава да работи и се раждат все повече бебета. Надяваме се всичките ремонти да приключат до 20 дни и към нас да се насочат и родилки от други области, както това сега се случва с Плевен, апелира болничният шеф.
За 2015 г. в родилното отделение са проплакали 664 деца. Има едно мъртвородено бебе поради преждевременно раждане, а също и 11 двойки близнаци. Справката на областната болница сочи още, че 215 от ражданията са били с Цезарово сечение, а общо от родените деца 89 са били недоносени, което прави 13,38 %. Що се отнася до детската смъртност, за 2015 г. тя е най-ниската от 2008 г. насам. Има само две починали деца.

Вася ТЕРЗИЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново