Д-р Виктор Точков участва в операцията на премиера Борисов

Публикувано на пн, 19 юни 2017
2818 четения

Д-р Виктор Точков, син на великотърновския шеф на болничната Педиатрия д-р Валентин Точков, участва в екипа на Клиниката по артроскопска травматология при УМБАЛ “Софиямед”, който преди дни оперира коляното на премиера Бойко Борисов. Д-р Точков разказа, че синът му е специализант трета година при един от най-добрите специалисти по артроскопска хирургия доц. Антони Георгиев, началник на специализираната клиника при “Софиямед”, който е направил у нас първата артроскопска операция на менискус още през 1987 г. Сега в Клиниката годишно се оперират над 1000 души след травми и болестни увреди на ставите на колената, глезените, рамената и др. Пациенти са също елитни спортисти, сред тях олимпийски, световни и европейски шампиони, министри, а вече и премиерът Бойко Борисов, който обаче е опериран няколко пъти за скъсан менискус на колената.
Д-р Точков-старши посочи още, че Виктор не е избрал неговата специалност – педиатрия, а се е насочил към ортопедията и травматологията и още като студент е участвал в работата на доц. Георгиев. Артроскопската хирургия е безкръвен метод за опериране при травми, който вече е разпространен и в България, но специалистите още не са много. Тази иновативна техника изисква доста знания и опит, но пести на пациента болки и време, защото той може да стане и да си тръгне веднага след операцията. Иначе след конвенционалната операция пациентите прохождат след 20-30 дни, обясни д-р Точков-старши.
На въпроса дали д-р Виктор Точков ще се върне да работи във Велико Търново, след като вземе специалност, шефът на Педиатрията коментира, че най-правилният избор за това може да направи само синът му.
Вася ТЕРЗИЕВА

Пътни строежи - Велико Търново