Д-р Нисар Шейх, специалист по аюрведа и йога: “Хранете се само когато сте гладни”

Публикувано на пт, 21 Апр. 2017
1763 четения

Д-р Нисар Шейх е доктор по аюрведа и йога консултант, практикуващ в Пуна. Той е собственик на консултантски и Панчакарма център в Пуна. Лекувал е повече от 5000 пациенти и е посветен на аюрведа и йога. Д-р Шейх работи в областта на автоимунните заболявания, психосоматичните заболявания, депресията, гинекологичните заболявания, стерилитета, диабета, сърдечните болести. Води семинари за постигане на здраве и добро състояние по естествен начин в Индия и чужбина.
Д-р Шейх завършва с отличие Махаращтра университета по здравни науки (МУЗН), Нашик през 2006 г. Преди това той завършва Йога Правиш (курс за напреднали) и Йога Правин (курс по висши медитации) в Йога Видя Дхам, Нашик през 2005 г. След като завършва МУЗН, Нисар продължава учението си и получава диплома по Управление на спешната медицина в Бърза помощ, Уестланд, Англия, и Руби Хол Клиник, Пуна през 2006 г. През 2007 г., желаейки да задълбочи познанията си по йога, д-р Шейх завършва йога в института Кайвалядхама. Той става високо уважаван в института и след дипломирането е поканен на работа в аюрведичната клиника на Кайвалядхама и като преподавател в института. Д-р Нисар Шейх се интересува от връзката между аюрведа и йога, както и между тях и съвременната медицина. Той работи, за да се помогне на хората с йога и аюрведа най-вече по отношение на стреса, тревожността и депресията.
Той е участвал в множество изследователски проекти на Кайвалядхама, посветени на тези теми. Той също така прави сравнителни изследвания на йога и различни религии, които смята, че ще са от полза за културен синтез.
В началото на април д-р Нисан Шейх посети България, сред градовете, включени в програмата му, беше и Велико Търново.
– Д-р Шейх, от различен тип заболявания ли страдат хората на Изтока и на Запада?
– Болестите са едни и същи, но диагнозите са различни. Например при диабета тук се смята, че захарта е виновника, а при нас не обвиняваме захарта, а търсим причината по-дълбоко в храносмилането. В Западния свят се диагностицират симптоми, докато ние разглеждаме тялото като едно цяло.
– До каква степен емоциите ни разболяват?
– От моята практика мога да кажа, че почти 100 % от болестите имат някакъв емоционален корен, т.е. те са психосоматични. Да вземем отново диабета, който е силно разпространен тук, при него всичко започва от съзнанието. Прекаленият стрес те кара да започнеш да водиш начин на живот, който впоследствие води до заболяването. Много от проблемите при жените – бучки и кисти по различни места на тялото, са тръгнали всъщност от някакъв проблем с психиката. Мозъкът е седалище на съзнание. Проблемите идват, когато той не функционира по правилния начин. Нашите действия са отговорни за физическите ни заболявания. И ако имаме избора да се храним здравословно или нездравословно, обикновено умът избира втория вариант.
– Какво е здравословното хранене?
– В различните места и региони има различни дефиниции за това какво е здравословно хранене, но основните неща са общовалидни. Здравословната храна е тази, която се храносмила и обработва правилно. Хубаво е тя да е сготвена. За нездравословна се смята “джънк фуд”, това са храни като хамбургерите, хот-дог, бонбони, сладкиши.
– Пресните салати здравословни ли са?
– Ако храносмилателната система работи добре и огънят на храносмилането е силен, можеш да обработваш суровата храна и тогава е добре. Но ако имаш проблем с храносмилането и не можеш да обработваш сготвена храна, как тогава би могъл да се справиш със суровата.
– Има ли някакви правила какво да се консумира сутрин, обед и вечер?
– Няма такива правила, но гладът трябва да е основният критерий. Храни се само ако се чувстваш гладен. Ако на закуска не усещаш глад, тогава хапни нещо леко. Ако не си гладен на закуска, но се нахраниш обилно, ще ти е нужно изключително много време, за да храносмелиш. В идеалния вариант човек се храни само ако е гладен.
– Колко вода трябва да приема човек?
– Водата е изключително нужна за правилното функциониране на човешкия организъм, но трябва да сме наясно, че той не е тръба, така че важи правилото, което е за храната. Пиеш само когато си жаден.
Весела КЪНЧЕВА
сн. авторката

Пътни строежи - Велико Търново