Д-р Николай Мойнов, шеф на Неврохирургията в МОБАЛ: Още при първа болка на гърба трябва да се търси специалист

Публикувано на чт, 7 Сеп. 2017
3261 четения

Ако на младини не се оперира дисковата херния, се стига до гръбначна стеноза

Когато влезе за преглед един пациент в кабинета, трябва да се установи има ли счупване на прешлените на гръбнака или не. Ако има, е необходимо да се определи механизмът на счупването. Различни са счупванията, ако падането е напред, назад, със завъртане на тялото и т.н. След като на рентгеновата снимка се види счупеният прешлен, лекарят вече знае какъв е начинът на счупването. Важно е да се установи също дали счупването е стабилно или не, и има ли фрагменти от тялото на прешлена в гръбначния канал, или няма. Това обяснява д-р Николай Мойнов, началник на Неврохирургията при МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново, по повод на многобройните обаждания на граждани, които искат да разберат повече за гръбначните травми, заболявания и лечение. Неврохирургът добавя също, че терапията зависи и от това, на кое място на гръбначния стълб се е счупил прешленът. През последните 10-15 години за стабилността на счупванията се използват опитите и критериите на изследователите Уайт и Панджаби. И д-р Мойнов заявява, че

ако счупването на прешлена е стабилно, няма нужда
от операция, лекува се по консервативен начин.

Слага се колан за външна стабилизация и счупването зараства. Но ако счупването е нестабилно, се налага операция. А тя зависи от това по какъв начин се е стигнало до травмата. И ако има фрагменти в гръбначния канал, те трябва да се премахнат. Ако пациентът не бъде опериран, при движенията се уврежда гръбначният мозък на горни нива. И за да не настъпи допълнителен неврологичен дефицит, най-добре превантивно болният се стабилизира. Това е изгодно и за пациента, защото веднага може да се върти в леглото. Иначе, ако няма поставена стабилизация, при въртене в леглото част от фрагмента може да прекъсне гръбначния мозък и болният да се парализира.

Напоследък зачестяват гръбначните стенози,
като 75 на сто от тях възникват в областта на кръста

Основните причини за тези стенози са наднорменото тегло и повишаване на средната възраст на българина, когато настъпват дегенеративни изменения. Като симптоми се изтъкват чести падания, непохватност, болка и трудности при ходене, изтръпване, гъделичкане, топли вълни на краката, намалена чувствителност. Типично при лумбалната стеноза са болки в краката и намаляването им при почивка. В повечето случаи болните се влошават с напредване на времето. Появяват се слабост в крайниците и намалена чувствителност. Ако стенозата влиза в групата на две нива, няма нужда от поставяне на стабилизация. Но ако е от три нива нагоре – стабилизацията е задължителна. Когато не се направи, до една година пациентът се инвалидизира.
Гръбначната стеноза касае и хора, които на млади години са имали дискова херния и не са я оперирали. Еволюцията на заболяването е такава, че неоперирана дискова херния прави моносегментна гръбначна стеноза на нивото на хернията, после се качва на горните прешлени по възходящ тип. Д-р Мойнов допълва, че тежкият физически труд, повтарящите се микротравми, инфекциите, метаболитните и костните заболявания също водят до гръбначна стеноза. От нея страдат както мъжете, така и жените, но при тях с напредване на възрастта се появява остеопороза, която е противопоказана за операция. Затова най-добре е още в ранен стадий да се сложи костен цимент, за да не се смачкат прешлените. Самият цимент остава цял живот.

Дисковата херния е все по-често срещано заболяване
не само при спортистите и бодибилдърите

При него се разкъсва външният фиброзен пръстен на междупрешлените дискове и това позволява на меката централна част да се деформира и да навлезе в гръбначномозъчния канал, като притисне структурите, които се намират в него.
Дисковата херния може да се получи на всеки диск на гръбначния стълб, но двете най-чести форми са цервикална (шийна) и лумбална (на кръста), която е много по-честа и е свързана с болки в кръста, изтръпване на крака или стъпалото, мускулни спазми и др. Може да има и смущения в походката. Обикновето лечението е консервативно и оперативно и зависи от стадия на болестта. В повечето случаи покой, физиотерапия и аналгетици могат да се справят с дисковата херния с леките случаи, при останалите се прави операция.

В цял свят се използват титаниеви импланти за
укрепване на гръбнака, цената плащат пациентът и НЗОК

Но ако се поставят метални импланти, пациентът трябва да знае. Защото при изследване на ядрено-магнитен резонанс апаратът ще изтегли стабилизацията, тъй като се получава много силно магнитно поле. Тогава състоянието на пациента се влошава.
Целта на поставените импланти е да се постигне обездвижване и срастване на определен сегмент, там, където е нестабилността. Преди десетина години се смяташе, че това може да стане за една година, а сега за две. Моите наблюдения показват, че 80 процента от пациентите правят стабилизация за 2 години, останалите 20 процента искат малко повече време. От 2001 г. слагам винтове на пациенти и досега не съм ги махал, казва д-р Мойнов. Той допълни, че броят на винтовете зависи от травмата или заболяването.
Но ако гръбначната операция преди това не бъде направена качествено, винтовете няма да помогнат. Неврохирургът уточнява, че в случая не е много желателно пациентът със стабилизация да спортува. Има случаи, когато след 4 години винтовете се чупят и има две възможности – да се подменят или счупеният да си остане в гръбнака, ако няма оплакване.
Що се отнася до цената на стабилизациите, която е различна, пациентите доплащат в касата на болницата, която осигурява имплантите.
Когато има заболяване на гръбнака и увреждане на коленните стави, най-добре е първо да се оперира гръбнакът, а след три месеца – и колената, препоръчва д-р Мойнов. По думите му този проблем е дискутиран много с ортопедите и се е стигнало до този извод.
Неврохирургът казва също, че още при първа болка на гърба трябва да се търси специалист. Може прегледът да се окаже профилактичен. Но ако има заболяване и се пропусне, късният преглед само открива усложненията, които трудно се лекуват.
Д-р Мойнов работи и в МЦ “Аркус” в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”, където приема пациенти с талони.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. архив

Пътни строежи - Велико Търново