Д-р Деница Пенева – лекарят, на когото пациентите вярват

Публикувано на ср, 9 Авг. 2017
5483 четения

Д-р Деница Пенева, млад и обещаващ лекар по дентална медицина от Велико Търново, единствена от областта получи престижното отличие “Лекар, на когото българите вярват”. Наградата бе връчена в пленарната зала на Народното събрание на официална церемония в присъствието на депутати и здравния министър проф. Николай Петров. Отличия получиха и други лекари от страната, специалисти в различни области на медицината.
Инициативата на в. “24 часа”, която отличава най-добрите медици на България, е стартирала през 2011 г. Оттогава всяка година вестникът дава възможност на пациентите да номинират своя лекар, от когото са доволни заради професионализма му и доброто отношение. За първи път тази година кампанията включи и зъболекари и великотърновката е първата с престижния сертификат.
Д-р Пенева, която е дъщеря на известния зъболекар д-р Петър Пенев, специалист по дентална хирургия, споделя, че за нея това е една от най-ценните и реални награди, защото пациентите са оценили нейния труд и са благодарни, че им е помогнала. Най-важното е, че тази титла трябва да се защити като цяло. Деница е възпитаничка на Природо-математическата гимназия във Велико Търново, после кандидатства “Стоматология”, но в Молдова. Там следва една година, след което се прехвърля в Пловдивския медицински университет. Завършва през 2007 г. Четири години по-късно започва специализация по пародонтология в София и се дипломира през 2015 г. Според д-р Пенева тази специалност съществува като самостоятелна от няколко години в стоматологичните факултети, търсена е много, а специалистите са малко по света. Поради това младата зъболекарка получава доста предложения за работа в столицата, но избира да се върне във Велико Търново. И нашият край има нужда от доктори, не бива всички да се струпват в големите градове, категорична е д-р Пенева. Тя отваря една наболяла тема за специализациите при лекарите по дентална медицина, която на практика се оказва почти невъзможна. Нормативите са такива, че за да специализира един стоматолог, трябва да прекрати работата си, да зареже семейството си, да отиде в съответния медицински факултет, да плаща всеки месец, без да получава заплата, и така 3-4 години, докато вземе специалност. Аз имах късмет, че съпругът ми, който също е зъболекар, е от София и това ми помогна да специализирам, отчита младата специалистка. Допълва, че има много амбициозни млади зъболекари, които искат да специализират, но нямат тази възможност. Преди години е било задължително стоматологът да вземе специалност. Сега, за съжаление, можеш да работиш без специалност. В тази връзка в Европа са много популярни курсовете, но как да сравниш едно тригодишно обучение с курс от 3 дена? Д-р Пенева отчита, че за да си избере пародонтологията, се консултирала с баща си, който я насърчил, макар да я предупредил, че ще се изправи пред трудности, за които сама трябва да взима решения. И засега се справя успешно.
Д-р Пенева от малка харесвала стоматологията, въпреки че майка ѝ и двамата ѝ дядовци са лекари. Тя е вторият зъболекар в родата. Още в седми клас решила, че ще стане стоматолог като баща си. Обяснява, че пародонтологията е микрохирургия, по-фина специалност – да се присади кост или лигавица. Затова при всяко едно изменение на лигавицата в устата трябва да се потърси зъболекар. Защото в повечето случаи лошите неща се развиват без симптоматика и се откриват или случайно по друг повод, без пациентът да е забелязал нещо. Зъболекарката отчита също, че за нея да излекува един пациент от заболяване на венците или новообразувание, да накара един човек да се усмихва с нови зъби, след като тотално е бил обеззъбен, си е истинско предизвикателство. За съжаление, 99 % от пациентите имат някакъв пародонтален проблем. Много хора пият различни медикаменти за хронични заболявания и те също оказват влияние и могат да провокират кървене от венците. Едно от тях е диабетът, неприятна болест за всеки един орган в човешкото тяло.
Зъболекарката е особено отговорна към децата, при част от които оралното здраве никак не е завидно. Включва се в семинари към Училището за родители “Happy mums” в града, където обяснява на майките каква да бъде устната хигиена на бебетата, кога да започнат да се мият зъбите, кога да бъде първата среща със зъболекаря, каква да бъде храната.
Д-р Пенева определя, че за съжаление, българинът има ниска здравна култура и сега от нейната практика казва, че над 60-годишни пациенти имат много по-добър зъбен статус, отколкото млади хора на 20-25 години. Причините са различни – българите са много ангажирани и нямат време за зъболекаря или в училищата не се провеждат достатъчно стоматологични прегледи. Друга причина е финансовата, която никак не е малък проблем, тъй като зъболечението е скъпо в цял свят. Българинът плаща ниски здравни осигуровки, които трябва да бъдат увеличени, за да може здравната каса да поеме протезирането на възрастните хора. Сега касата поема три дейности при пациентите над 18 години – три кариеса, вадене на три зъба или комбинации от двете. На практика какво става? Много от пенсионерите вече нямат зъби – няма какво да вадим или да пломбираме. А тези хора са плащали осигуровки и реално нищо не могат да получат срещу тях, защото протезирането е за сметка на пациента. При децата с увреждания съществува подобен проблем. За да дойде дете с епилепсия, на което зъбите се лекуват с упойка, то трябва да плати на анестезиолога 400 лв., защото тази услуга не се поема от здравната каса, обяснява д-р Пенева.
Д-р Пенева и съпругът ѝ д-р Александър Каймакански са щастливи родители на 6-годишната Ния, която има здрави зъбки, за които мама се грижи. И макар още да е в детската градина, момиченцето отсега говори, че като порасне, ще прави зъбите на хората. Младата зъболекарка мисли и за специализация в чужбина, в Италия, където пародонтологията е развита добре.
Що се отнася до любимите занимания на д-р Деница Пенева, тя споделя, че много обича да пътува, всеки уикенд семейството е някъде – на морето, в планината, в другите градове, и все с приятели. До края на септември графикът е запълнен. Няма да пропусне и рокфеста в Миндя, после се отправя към хижа Мазалат, Гърция, и т.н.
Младата зъболекарка споделя, че много обича музиката, без която не може, и то джаз, ретророк, не харесва чалгата. Любимо занимание и е също готвенето – мусаката и пълнените чушки са сред приоритетите на семейната трапеза.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. авторката

Пътни строежи - Велико Търново