9431 са болните от рак в областта

Публикувано на вт, 13 мар. 2018
458 четения

9431 болни от рак са регистрирани в Комплексния онкологичен център във В. Търново, като само за една година новооткритите случаи са 1018, сочат последни данни на РЗИ в старата столица. Независимо че общият брой на пациентите са по-малко от предходната година, то статистиката остава тревожна, тъй като новооткритите болни са повече. Най-много са пациентите с рак на храносмилателните органи и перитонеума. Следват новообразуванията на пикочополовите органи и тези на костите, съединителната тъкан, кожата и млечните жлези.
Данните сочат още, че при общия брой болни от рак 1,5 пъти са повече жените, но при новооткритите за 2016 г. преобладават мъжете. Ракът на дебелото черво и ректума върви стремително нагоре, като заболяването отново е приоритет на мъжете. Същото се отнася и за рака на гърдата, кожата и костите, който нараства и от който са регистрирани 3380 болни. Тук заболеваемостта при жените е 4 пъти по-висока, отколкото при мъжете. Това се отнася и при новооткритите болни. Конкретно за рака на млечната жлеза са регистрирани 1743 пациенти, от които мъжете са само 12.
Тревожно нараства и подмладява меланомът на кожата, от който са се разболели 1505 души. Почти поравно са мъжете и жените.
Увеличава се и ракът на половите органи и при двата пола. При мъжете най-засегната е простата, а при жените – маточното тяло. Лекуват се 684 жени, като за 1 г. са открити нови 41 случая. С тревога шефът на онкохирургията при КОЦ д-р Иваничка Ножарова отчита, че преди години ракът на маточното тяло е бил позабравен, докато сега се връща с нова сила. Засяга все по-млади жени. Според д-р Ножарова причината е, че българката не ходи на профилактични прегледи и когато потърси лекар, ракът вече е напреднал.
Заради нарастващата заболеваемост на онкологичните заболявания и в цялата страна две млади лекарки на 8 март стартираха първата по рода си интернет платформа за хора с онкологични заболявания – CancerCare.bg. Това са д-р Полина Лъжанска и д-р Иглика Игнатова, възпитанички на Варненския медицински университет, които са и основателки на фондация “Победи рака”. Сайтът предоставя информация от лекари и светила в онкологията за болните от рак и техните роднини. Освен това се представят и профилактични мерки, като здравословно хранене, спорт и др., за да не влезе ракът в домовете ни.
Вчера от фондацията споделиха, че целта на платформата е да се намали смъртността от ракови заболявания в България. Много важно е болестта, когато вече се е появила, да бъде открита навреме. Тогава може да бъде лекувана успешно, коментира Емилия Цоконова от “Победи рака”.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново