64 души кандидатстват в Медицинския колеж, кампанията по приема продължава

Публикувано на пн, 10 Юли 2017
1193 четения

Досега 64 души са подали документи за кандидатстване във филиала на Медицинския университет – Варна, в старата столица. 24 от кандидатите са дали заявленията си на място във В. Търново, а останалите 40 – онлайн или във варненския вуз. Това съобщи зам.-директорът на търновския колеж Даниела Тасева. Тя уточни, че кампанията по приема продължава с втори етап за подаване на документите, който започва на 11 юли и ще продължи до 15 юли.
Прием на 40 студенти за новата учебна година обяви филиалът. Отпуснатите бройки са по 20 за двете специалности – медицински сестри и акушерки. Кандидатстудентският изпит на 18 юли е тест по биология. В него е включен материалът по предмета от курса на обучение в 8, 9 и 10 клас.
От новата учебна година във филиала ще учат вече по три курса от двете специалности или общо 120 студенти. Четири момичета тази година са спечелили европейски стипендии след участието си в научна студентска конференция. Студентите на филиала са и сред най-активните доброволци в различни събития във В. Търново, свързани със здравето и здравословното хранене. От приетите момичета и момчета до този момент няма нито един, който да е напуснал филиала по слаб успех. Тръгнали са си само трима студенти по семейни причини, сподели Даниела Тасева.
Курсът на обучение за специалностите акушерка и медицинска сестра е четиригодишен. Завършилите го получават образователно-квалификационната степен бакалавър, след което могат да продължат и в магистърски програми в медицинските университети. Според учебния план половината от обучението е практическо и студентите се обучават в областната болница “Д-р Стефан Черкезов”.
З. ГЕОРГИЕВА

Пътни строежи - Велико Търново