Тихомир Иванов се класира на първия си световен финал с личен рекорд

Публикувано на пн, 14 авг. 2017
161 четения

Тихомир Иванов се класира на финал при първото си участие на световно първенство по лека атлетика. Страхотно състезание в квалификациите стана на олимпийския стадион в Лондон в петък, където нашият талант бе достоен противник на световните лидери в скока на височина. Състезателят на свищовския клуб “Свилоза” стигна до битката за разпределение на медалите в скока на височина с личен рекорд – 2.31 метра. С това постижение Тихомир дели 2-3 място в българската вечна ранглиста заедно с Роберт Маринов. Водещият подготовка на стадион “Ивайло” атлет покри квалификационния норматив от втори опит. Досега Тихомир имаше на две състезания 2.30 м през тази година – резултат, който му даде право да участва на световното първенство в Лондон.
Иванов направи отлична серия, скочи 217 см от раз, както и следващите 222 см. От вторите си опити премина 226 см и 229 см, което малко постави под съмнение класирането му, защото на 229 см останаха да се борят 17 атлети. Първият опит на Иванов на 231 см бе неуспешен, но пък се реваншира с отличен скок във втория си опит, летвата остана на стойките – личен рекорд и класиране за финала. Това е най-големият успех на Тихомир, след 10-о място на олимпийските игри в Рио. На игрите в Рио Тихомир скочи 2.29 м за десетото място и отпадна с добри опити на 2.33 м. Нормативът в Лондон покриха още 5 атлети, а останалите шест допълниха финала с резултат 2.29 м. В общото класиране от квалификациите нашият състезател се нареди на 4-о място. Сред финалистите са фаворитите Мутаз Еса Баршим (Катар) водач в световната ранглиста с 2.38 м и световният шампион от Москва 2013 Богдан Бондаренко (Украйна).
Първенството приключи още в квалификацията за европейския шампион в зала от м.г. Джанмарко Тамбери (Италия), световният шампион от Осака 2007 – Доналд Томас (Бахама), европейският шампион в зала от Белград 2017 – Силвестър Беднарек (Полша), и вицешампионът на света от Пекин 2015 Гуовей Жанг (Китай). Тихомир заяви, че няма търпение да излезе във финала, който се проведе снощи от 21 ч. “Чак сега осмислих, че съм си направил личен резултат. След преодоляването на височината от 231 см просто бях щастлив, че съм я скочил успешно след второто засилване и това ми осигури финал. Щастлив съм, първо световно първенство и вече финал. Надявам се в неделя да скачам малко по-добре и отново да си подобря личния резултат. Квалификацията вече приключи, не искам да мисля за нея. Ще насоча вниманието си само върху финала, защото това е друго състезание. Половината участници ще са там, но това е вече коренно различно състезание, всеки иска да даде максимума от себе си, аз също. Готов съм да гоня личен резултат във финала и по-предно класиране. Много е важно да имаш ден, въпрос е и на късмет”, каза спортист № 1 на Свищов за последните две години. Снощи Иванов скача осми поред във финала като началната височина бе 2.20 м. След това следваха 2.25 м, 2.29 м, 2.32 м, 2.35 м и т.н.
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново