Тихомир Иванов с исторически успех в скока на височина в Рио

Публикувано на чт, 18 авг. 2016
174 четения

Тихомир Иванов стана най-успешно представилият се българин в олимпийски финал в скока на височина при мъжете. Състезателят на СК “Свилоза” (Свищов) се нареди десети в Рио де Жанейро при дебюта му на олимпийски игри. 22-годишният Иванов за втори път в Бразилия изравни личния си рекорд от 2.29 м, като отново преодоля височината от първи опит.
Спортист № 1 на Свищов за 2015 г. се справи с 2.20 м от първи опит, след това направи една грешка на 2.25 м, която му коства по-предно класиране, тъй като се справи от втория път. След като скочи от раз 2.29 м, летвата беше качена на 2.33 м, където Иванов не стигна до успех в нито един от трите си опита.
Възпитаникът на треньора Георги Гетов бе много близо до успеха в третото си усилие и за малко не успя, което щеше да му донесе място в шестицата. Фаулът на 2.25 м пък му попречи да бъде в седмицата и го прати на десето място. С представянето си в Рио Тихомир вече е най-добрият български атлет на олимпийски игри в тази дисциплина. Досега имахме двама финалисти, като през 1964 г. в Токио Евгени Йорданов е 12-и, а през 1992-а в Барселона рекордьорът ни Георги Дъков е 14-и.
Големият ден на Тишо бе в понеделник, когато той направи блестящо състезание на квалификацията, като премина всички височини от първи опит. Ако се скачаше до норматива 231 см, Иванов може би щеше да успее да ги премине. Представянето на 22-годишния ни атлет определено заслужава адмирации, тъй като Иванов остави зад себе си в класирането много по-опитни състезатели със сериозни успехи във визитките си. След нашето момче се наредиха бронзовият медалист от Световното първенство в Дегу през 2011 г. Тревор Бари (Бахама), първенецът на планетата в зала от Истанбул 2012 Димитриос Кондрокукис (Гърция) и чехът Ярослав Баба, бронзов медалист от Олимпийските игри в Атина през 2004 г. и от Световното първенство в зала в Будапеща през 2004 г., както и носител на сребро и бронз от еврошампионати под покрив. По-рано през сезона Тихомир Иванов завърши пети във финала на Европейското първенство в Амстердам. През 2014 г. на еврошампионата в Цюрих той също беше финалист, като там се нареди седми. Българинът има едно седмо място и от първенството на Стария континент под 23 г. в Талин през 2015 г.
“Доволен съм, съжалявам, че направих фаул на 225 см, просто явно така е било писано. Участието ми на финала за мен означава, че съм равностоен противник на всички 15 човека във финала. Аз отидох на тази Олимпиада, за да вляза във финал, и успях да го направя, забавлявайки се”, написа в социална мрежа Тихомир Иванов.
До участието си във финала в Рио той бе единственият ни финалист с най-добро класиране. Това е и най-доброто българско представяне в атлетиката от игрите през 2004 г. Малко по-късно Ивет Лалова подобри това му постижение, класирайки се за финала на 200 метра.
Олимпийски шампион стана Дерик Друин от Канада с личен резултат за сезона 2.38 м, като не направи нито една грешка през цялото състезание. Преди година Друин стана и световен шампион на първенството в Пекин. Лидерът за сезона Мутаз Есса Баршим (Катар) остана втори с 2.36 метра. Преди четири години на Игрите в Лондон той беше трети. Бронзовия медал завоюва световният шампион от Москва 2013 и сребърен медалист от планетарния форум в Пекин 2015 Богдан Бондаренко (Украйна) с 2.33 м.
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново