Тихомир Иванов, най-добрият българин на висок скок: Поставил съм си цел да вляза в тройката на европейското първенство през 2017 г.

Публикувано на пт, 23 Дек. 2016
394 четения

Спортист № 1 на Свищов Тихомир Иванов и треньор № 1 на крайдунавския град за 2015 г. Георги Гетов избраха спортен комплекс “Ивайло”, където да проведат двуседмична подготовка. През т.г. Иванов стана най-добре представилият се българин в скока на височина в историята на олимипийсите игри и завърши на пето място на европейското първенство за мъже. Тихомир приключва сезона на 18-о място в световната ранглиста на висок скок. Атлетът на СК “Свилоза”, който завърши десети в Рио с резултат 229 см попада в регистъра на спортисти за тестване за 2017 г., подлежащи на състезателно и извънсъстезателно тестване за системен допинг контрол. Разговаряме с най-добрия български атлет и треньора му преди поредната тренировка на закритата писта на ст. “Ивайло”.
– Тихомире, защо избрахте във В. Търново да проведете част от зимната си подготовка?
– В родния ми град Плевен няма база за подготовка, нито през зимата, нито през лятото, докато тук условията позволяват да се тренира по къс клин и тениска, което за нас е напълно достатъчно. Подготовката върви добре. Доволни сме от условията, които имаме, и нямаме оплаквания.
– В последния момент успя да покриеш норматив за олимпиадата. Очакваше ли да се представиш толкова добре в Рио?
– Подготовката за олимпиадата протичаше добре, направихме много лагери, в които показах много добри резултати. Бях сигурен, че ще покрия норматива (б.р. 229 см) и това се случи на държавното първенство в София от трети опит. На европейското първенство се представих много добре, завърших на пето място и това ми даде много кураж да вярвам, че мога да се класирам за финала на скок височина в Рио. Да участваш на финал на олимпиадата е много трудно. В квалификациите успях да скоча всички височини от първи опит и това ми отреди първа позиция с още двама атлети. На финала допуснах лека грешка на една от височините, което ме лиши от по предна позиция. Не съжалявам за нищо, аз съм млад и имам да трупам опит.
– Демонстрира самочувствие преди финала. Докъде стигат твоите възможности?
– Самочувствието го изграждам с години. Бях малък и крехък, но с годините развивахме устойчива психика, за да не се поддавам на напрежението по време на състезанията. С моя треньор Георги Гетов сме решили да не си поставяме конкретни цели. Ще вървим напред стъпка по стъпка.
– Завърши сезона със сребро от сериите “Премиум” в Италия. Получи ли покана за международни стартове след силната година, която изпращаш?
– Към момента програмата ми е неясна. Предстои ми европейско първенство в Белград, за където изцяло е насочена подготовката ми.
– На европейското първенство в Амстердам се класира пети. Амбициран ли си за място на подиума догодина?
– Първенството в зала е малко по-трудно, поради това, че се скача на подиум, а в България все още няма такава зала.Търсим начини да съчетаем тренировките с подиум. Поставил съм си цел да вляза в тройката и ако всичко върви добре и съм здрав, предполагам, че няма да е проблем да го направя.
– Номиниран си за атлет на България за 2016 г. Какви са очакванията ти за тази класация?
– Мирела Демирева заслужава първото място. Тя е със сребро от олимпиадата и от европейското първенство и напълно заслужава да стане атлет № 1 на страната.
– От 2 години си състезател на СК “Свилоза” (Свищов). Оставаш ли в този клуб?
– Благодарение на господин Дачев, който реши да ми помогне през 2014 г., нещата вървят добре. Договорът ми е година за година. Картотекиран съм за СК “Свилоза” и чакам с нетърпение първия старт.
– Брат ти Михаил също е състезател на скок височина и е шампион за юноши. Това наследствена черта ли е?
– Тренираме при един и същи треньор Георги Гетов. Вероятно от мене е видял и се е увлякъл по този спорт. Не тренираме заедно. Не обичам да правя сравнения с брат ми. Един състезател се изгражда с годините.
– По време на олимпиадата реагира остро по адрес на Григор Димитров, който не ви поздрави в олимпийското село…
– Не бих реагирал така отново. Мисля, че той си е направил извод. Нямам право да го съдя. Той е решил да не ни поздрави – ОК. Не бяхме доволни от този факт, но само аз изразих мнението си. Забравил съм го това.
Георги ГЪРЕВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново