Търновски алпинисти изкачиха най-високия връх в Африка

Публикувано на ср, 25 сеп. 2013
493 четения

На 23 септември великотърновските алпинисти изкачиха най-високия връх на Африка в планината Килиманджаро – високия 5892 метра връх Ухуру! От десетимата членове на експедицията девет са изкачили успешно върха. Към края на деня групата е слязла на височина 3700 м, където ще пренощуват.
Поради липса на добро покритие нашите не са успели да споделят повече подробности от изкачването, казали са само, че всички са добре и на 28 септември ще се приберат във В. Търново, съобщиха от ТД “Трапезица-1902”.
Седем човека от експедицията са от нашия регион – великотърновците Боян Димов, Йордан Грозданов, Васил Петков, Тодор Дамянов, съпругата му Милена, Цецо Мянов и лясковчанинът Александър Геранлиев. Освен тях в групата са и трима мъже от Добрич. За Килиманджаро нашите летяха през Истанбул до град Аруша в Танзания. От там с автобус алпинистите стигнаха до входа на Националния парк “Мачаме”, откъдето им предстоеше преход през хижите “Мачаме”, “Шири”, “Баранко”, “Каранга” и “Барафу”.
Алпинистите планираха на 23 септември в 1 часа да започнат атаката на Ухуру от 4 600 метра надморска височина. Нашите нарочно са избрали най-трудния маршрут, защото е и най-живописен, разказа Йордан Грозданов.
Планина на величието, Блестящата планина или Демон на студа са различните наименования на Килиманджаро. Планината е с вулканичен произход и е образувана от три основни възвишения – Шира, Мавензи (“Разцепен връх”) и Кибо (“с петно” заради тъмна скала, пресичаща вечните снегове). На Кибо се намира най-високата точка на целия масив, връх Ухуру (“свобода” на езика суахили).
Анатоли ПЕТРОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново