Светла Йорданова стана шампион на България на блиц при жените

Публикувано на вт, 14 окт. 2014
190 четения

Ива Пенчева с бронзово отличие затвърди успеха на ШК “Етър”

Международният майстор по шахмат за жени Светла Йорданова стана шампион на България при жените. Тя триумфира в блица на държавното първенство по ускорен шах и блиц, провело се в Дупница. Това е и първа титла на WIM Светла Йорданова от държавно първенство. Успехът на ШК “Етър” бе затвърден и от бронзовото отличие на Ива Пенчева, а третият ни представител – Николай Йорданов бе на крачка от медалите при мъжете.
Държавните първенствата за първи път се проведоха в 11 кръга, като мъжете и жените участваха смесено с отделно класиране. Общият брой състезатели бе 40. Поради служебни ангажименти великотърновските шахматисти не участваха в първия ден на ускорения шах и взеха участие само в блица (5 мин. на състезател за цялата партия), но затова пък – изключително успешно.
Светла Йорданова финишира със 7 точки, като постигна 6 победи, 2 ремита и 3 загуби. Тя игра само срещу мъже и завърши на 7-о място в генералното класиране, но то й бе достатъчно за титла сред жените. Първенството беше много оспорвано и лидерите в класирането често се сменяха. При жените обаче интрига за първото място на практика нямаше, тъй като от самото начало Светла Йорданова се откъсна от конкуренцията и те не успяха да я догонят.
Тя стартира отлично с 3,5 точки от 5 кръга (победи над Йордан Милушев, Васил Илиев и Васил Вълканов, реми с Методий Стойнев и загуба от Марио Вутов), но след последвалата 15-минутна почивка леко се отпусна и записа две поредни загуби, макар и от силни противници. Втората почивка бе преди решителните два кръга и се отрази благоприятно – Светла Йорданова спечели последните си партии над Димчо Веселинов и Горан Кръстев. Тя бе недостижима при жените още кръг преди края, когато имаше вече 1.5 точки аванс. Втора е WIM Стефи Бедникова от Дупница с 5,5 т.
“Това ми е първа титла при жените от държавно първенство. Блицът ми е силна контрола и досега съм печелила 4-5 медала на бърз шах, но ми липсваше купата. Това беше основната ми цел на турнира и се радвам, че я постигнах. Качвам и 26 точки рейтинг”, коментира след състезанието WIM Светла Йорданова.
Другата приятна изненада дойде от 17-годишната състезателка на ШК “Етър” и ученичка в Старопрестолната гимназия по икономика Ива Пенчева. Тя спечели бронзовия медал при жените с 5 точки. Ива е многократна шампионка по блиц за девойки, но при жените дебютира сега.
След добрия старт с 3 от 5, като взе победи над Мария Мутафчийска, Петър Савов и Първан Аспарухов след двете загуби на старта, Пенчева допусна три поредни загуби след почивката, но въпреки това до 8-ия кръг бе на второ място при жените. Тя се мобилизира за финалните партии и завърши с ремита с Емилия Георгиева и Светослав Симеонов и победа над Алекс Серафимов, което й донесе третото място.
“Ива е борбена и може много повече. Надявам се този успех да й даде повече увереност в собствените сили и стимул занапред”, коментира треньорката й.
Третият представител на ШК “Етър”, мс Николай Йорданов се класира на 9-о място с 6,5 точки. Той стартира блестящо и беше в тройката до седмия кръг с 5,5 точки, като натрупа пет победи и по едно реми и загуба. Последва неприятна серия от загуби от бъдещия шампион Павел Янев, Любомир Данов (трети) и Методи Стойнев. Победа в последния кръг на Йорданов над Петър Лянгов му осигури място в призовата десятка на България.
“Оценяваме като много успешно представянето на нашите състезатели на държавното първенство по блиц. Разчитахме на два медала и ги постигнахме, в това число и титлата шампион на България”, обобщи представянето председателят на клуба Николай Йорданов.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново