Станислав Генчев: “Тежко беше да спра да играя, но съм страшно амбициран като треньор”

Публикувано на пт, 13 ян. 2017
317 четения

Новият старши треньор на “Етър” Станислав Генчев даде обширно интервю за предстоящата подготовка и очакванията си.
– Станиславе, с какви очаквания пое поста старши треньор в “Етър”?
– С надеждата годината да е успешна за “Етър”. Започнахме подготовката, предстои да разберем къде ще бъде първият лагер, тъй като лошото време проваля плановете ни. Вариантите са “Царско село” в столицата и Сливен. След лагера, който ще е от 16 до 28 януари, по време на който имаме и две насрочени контроли с “Берое” на 24-и и с “Ботев” (Гълъбово) на 28-и, се прибираме за една седмица във Велико Търново. На 2 февруари играем с “Розова долина”, а от 6 до 16 февруари ще участваме на турнира “Балчик къп”, където също ще изиграем 4 мача.
– Къде ще тренирате до първия лагер?
– Лошото време ни ограничава много и нямаме голям избор, така че тренировките ще са в закритата зала.
– Ти самият досега чу ли се с всички футболисти вече като треньор?
– Още като приех предложението, се обадих на всеки един поотделно и поисках да разбера дали ще остане в отбора след промените. Всички изявиха желание да продължат да играят в “Етър” и никой не напуска, освен Николай Цветков – Демона. Той пожела да си тръгне и се разделихме с него, момчето помогна, колкото можа, и му желая успех занапред.
– Петър Димитров остава ли?
– Петър ми се обади, че е болен и няма да присъства на първата тренировка, но при първа възможност ще се присъедини към нас. Така за момента разполагаме с 20 футболисти, ако не броим мен.
– А ти самият ще спираш ли с кариерата си, или ще бъдеш играещ треньор?
– В момента работим по намирането на футболист, който да ме замести в средата на терена. Ако не намерим такъв играч, ще се наложи аз да играя, което би било изключително трудно. Моето желание е да се намери качествен заместник.
– Това би означавало да спреш окончателно с футбола…
– За съжаление това беше една от причините, поради които се двоумях дали да приема треньорския пост. Все още се чувствам добре и мога да играя на ниво, така че е много трудно да прекратиш кариерата си в такъв момент. Дори и да намерим играч, аз си имам картотека и оставам на разположение, така че, ако имаме контузени и наказани, ще влизам да помагам. Това беше изключително трудно решение и ми е много тежко.
– Мислиш ли да се развиваш в треньорската професия?
– Ако не съм мислил, изобщо нямаше да приема. Изкарал съм лиценз, от доста години при треньорите, при които съм бил, съм коментирал нещата. Работил съм с едни от най-добрите треньори – Мъри Стоилов, Херо, Ивайло Петев, Георги Василев, Георги Дерменждиев, Люпко Петрович, Славолюб Муслин… В Румъния бях при един изключителен специалист – Хуан Лопес Карло, който е бил помощник на Дел Боске в “Реал” (Мадрид) и след смяната му в 7 мача е водил тима. После беше в “Селта”, селекционер на националния отбор на Испания до 19 години… С него поддържаме отношения и съм консултирал доста неща. Допада ми треньорската професия, футболът ми е в сърцето и съм привързан изцяло към него.
– Какви бяха отношенията ви с Георги Василев и как се разделихте?
– Чисто професионално и коректно съм помагал – като помощник-треньор, като капитан на отбора, бил съм лидер на тима. Всичко, което се е изисквало от мен като футболист и помощник-треньор, съм го направил достойно.
– Кога се очакват нови попълнения?
– Работим по селекцията, разговаряме с няколко човека. Дано успеем да ги привлечем, тъй като имаме нужда от подсилване в някои зони. Сега след напускането на Цветков и моето спиране, определено ще имаме нужда от нови футболисти. Не само в халфовата линия и в нападение, а и във всички звена. До няколко дни това ще се реши и те трябва да тръгнат на лагер.
– Какво става с вратаря Кирил Акалски, който лекува счупване?
– Вече е махнал гипса, с треньора на вратарите Калоян Чакъров ще се разберат по каква програма ще работи, но ще разчитаме изцяло на него. Трябва да е готов за пролетния полусезон.
– Целите пред “Етър” остават ли след промените и какви са твоите лични амбиции?
– Моите амбиции като треньор са да се развивам и да развивам отбора да си постига целите. “Етър” има една цел – да играе в Първа лига, там, където му е мястото. Футболистите и треньорите го знаят, ръководството го е поставило като цел.
– Наясно ли си, че поемаш отбор, който е на първо място в класирането…
– Това е голяма тежест и задължава страшно много. Не трябва да има отстъпление от есента и да запазим първото място. Другото важно е тимът да се развива като стил на игра – нещо, върху което ще работим и ще искаме да подобряваме.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново