Стадион “Ивайло” светна

Публикувано на вт, 10 окт. 2017
752 четения

Пускат от днес билетите за мача с “Левски”

Дългоочакваното осветление на стадион “Ивайло” вече е факт и от вчера лампите светнаха. Още в събота бе пуснато захранването към новите трансформатори и трафопост “Спортист” вече е под напрежение, съобщиха от ОП “Спортни имоти и прояви”.
48 часа трансформаторите трябваше да работят на празен ход, а от понеделник започнаха 72-часовите проби. Ако всичко е наред, първият мач на електрическо осветление ще бъде европейската квалификация между отборите на България и Украйна до 17 г., която е предвидена за днес от 18:30 ч. на ст. “Ивайло”. В петък по същото време е и мачът между България и Ирландия.
Първият мач на “Етър” на осветление пък ще бъде в неделя, 15 октомври, от 17:30 ч. срещу столичния “Левски”. Билетите са в предварителна продажба от днес, като могат да бъдат закупени на касата на стадиона до Спортния диспансер и в офисите на ОП “Спортни имоти” и на Туристическия център “Царевград Търнов”.
Осветлението става факт след проект, финансиран от Министерството на младежта и спорта, като обществената поръчка за възстановяването му бе спечелена от фирма “ХИТ” ООД за 411 000 лв. Стартът на работата бе на 17.08. и фирмата успя да спази поетия ангажимент да е готова за 45 календарни дни.
Електрическото осветление на стадион “Ивайло” за първи път е изградено през пролетта на 1984 г., когато са поставени четирите огромни пилона край спортния комплекс. Първият мач, който “Етър” има удоволствието да играе на електрическо осветление, е на 8 май 1984 г., в който бие с 3:0 националния отбор на Малта. Головете за победата тогава вкарват Никола Велков, Митко Аргиров и Захари Минчев.
През следващите 15 години се играят десетки срещи на ел. осветление, като за последно лампите светват на мач на “Етър” през 1999 г., когато президент на клуба е Пламен Радонов. След 18-годишна пауза то отново става факт, а със светването му стадион “Ивайло” окончателно се превръща в един от най-модерните стадиони в България.
Анатоли ПЕТРОВ, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново