Шахматът като средство за борба с агресията в училище

Публикувано на пт, 17 мар. 2017
366 четения

СУ ,,Владимир Комаров” е едно от първите училища, в които е застъпено изучаването на шахмат в извънкласните форми на обучение. Възпитаници на училището за втора поредна година са областни първенци в ученическите игри по шахмат.
Освен състезателния елемент, който играта носи, шахматът оказва благотворен възпитателен ефект върху подрастващите. Треньорът Янаки Лазаров не крие, че една от мечтите му е децата да се занимават с шахмат и това вече става реалност.
Занимания с шах в училище са с фиксирано време два пъти седмично. Прекрасно е чувството, когато се отвори вратата на четвърти клас с класен ръководител Марияна Стоянова и се видят децата, притихнали зад шахматната дъска, като че ли са си организирали своеобразен детски турнир.
Те играеха на 4 магнитни шаха, които си бяха донесли от вкъщи, а останалите ги наблюдаваха в очакване на следващия ход. Цареше пълна тишина в голямото междучасие.
Едно дете сподели, че скоро има рожден ден и желанието е да му подарят шах.
В училището редовно се организират състезания и сеанси на едновременна игра с треньора Янаки Лазаров. Безспорна е ползата от занимания с шах и ръководството на училището и родители застават зад прекрасната инициатива и желанията на децата. Сега е чисто детско любопитство, но впоследствие може да се превърне в трайна любов към древната игра.
На пръв поглед играта е статична и не толкова зрелищна, но тя носи в себе си динамиката и принципите на самия живот. Шахматът демонстрира нагледно, че процесът на обучение може да има забавен характер, изгражда качества като решителност в трудна ситуация, концентрация, взаимно уважение, целенасоченост и последователност на действията и дисциплинира характера.
Основната цел е не всички ученици да стават състезатели, а чрез шаха да се овладее агресията и да се насочи енергията на децата към хармонично интелектуално, морално и етично формиране на личността им.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново