Рекорден награден фонд от 2400 лв. в турнира по шах “Търновската царица”

Публикувано на ср, 29 апр. 2015
251 четения

Рекорден в 18-годишната история на турнира награден фонд от 2400 лв. ще бъде разпределен между призьорите в предстоящото издание на Националната индивидуална купа на България “Търновската царица”. Надпреварата е от 1 до 3 май и ще бъде на ускорен шах и блиц.
Организатори на Купа България “Търновската царица” са Шахматен клуб “Етър”, Община Велико Търново и Българската федерация по шахмат. Турнирите до 12 и до 14 години са валидни за международен и български рейтинг съответно по ускорен шах и по блиц.
Право на участие имат състезатели, родени след 1 януари 2001 година. Контролата за игра на ускорения шах е 20 минути на състезател, а в надпреварата на блиц – 5 минути на състезател. Турнирът се провежда по швейцарската система в 9 кръга.
Надпреварата е в четири отделни турнира в отделните възрастови групи – до 8, до 10, до 12 и до 14 години, за юноши и девойки.
Във всяка от осемте възрастови групи ще бъдат раздадени следните награди: на ускорен шах първият получава купа, златен медал и 100 лв., вторият – сребърен медал и 60 лв., а третият – бронзов медал и 40 лв. На блиц съответно първият във всички възрасти взима купа, златен медал и 50 лв., вторият – сребърен медал и 30 лв., а третият – бронзов медал и 20 лв.
Предвидени са предметни награди за най-малък участник и най-малка участничка. Грамоти ще има за всички участници с предварително подадена заявка за участие, съобщиха организаторите.
В последните години интересът на най-талантливите млади български шахматисти към Националната индивидуална купа на България “Търновската царица” непрекъснато расте, което го превърна в най-масовия детски турнир в България. През 2013 г. бе поставен рекорд от 221 участвали състезатели, но м.г. той бе отново подобрен – за отличията спориха 255 шахматисти от цялата страна. До момента продължават да пристигат заявки за настоящото издание и още не е ясно какъв ще бъде пълният брой на участниците.
Откриването е на 1 май, петък, от 14:00 ч. в хотел “Етър”, като час по-рано е техническата конференция. Същия ден предстоят пет кръга в ускорения шах, а на 2 май, събота, са последните 4 кръга. От 15:00 ч. е закриването и награждаването в ускорения шах.
В неделя, 3 май, е надпреварата на блиц. Партиите от първия кръг стартират в 9:00 ч., като по програма деветте кръга ще се изиграят до 13 ч. От 14:00 ч. е закриването и награждаването на блиц.
За десета поредна година областният всекидневник “Янтра ДНЕС” ще връчи награди на тримата най-добре представили се местни участници. Първият ще получи купата на “Янтра ДНЕС”, а вторият и третият – медали, съобщи изпълнителният директор на медията Тихомир Стефанов, който благодари специално за подкрепата за поредна година в това начинание на пивоварна “Болярка”, търговска верига “Сико” и агенция за недвижими имоти “Cеnturу Hоmеs”.
Миналата година носител на купата на “Янтра ДНЕС” стана Стефан Янев. Купата на България “Търновската царица” през 2014 г. стана притежание на Виктория Радева от “Спартак” (Пд), а при момчетата – на Мартин Петров от Столичен център по шахмат.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново