Полският “Медик” на подготовка във В. Търново

Публикувано на вт, 17 юли 2018
193 четения

Роман Яшчек (вляво) похвали домакините за предоставените чудесни условия за подготовка.

Полският женски футболен клуб “Медик” (Конин) е на едноседмичен лагер във В. Търново. Полякините са в старата столица от 12 до 19 юли по покана на женския тим на “Етър”. От дълги години “Медик” и ЖФК “Болярки” имат успешно партньорство, като си разменят визити и гостувания за подготовка.
Полският тим води тренировките си на стадиона в Дебелец, за което специално благодари на кмета Снежана Първанова, а е отседнал в хотел “Аквая” с любезното съдействие на Красен Маслянков. “Медик” е 4-кратен участник в Шампионската лига и младите на по 16-17 години футболистки на “Етър” трудно могат да му бъдат конкуренция, затова тимът направи контрола срещу мъжки отбор, съставен от участници в Аматьорската футболна лига – играчи, рефери, делегати, приятели, организирани от Иван Иванов под името “Аматьорите”. Мачът на стадион “Ивайло” бе много интересен – до почивката жените на “Медик” поведоха с 3:1, после след направените смени се стигна и до обрат – великотърновци поведоха с 3:4, а накрая проверката завърши при равенство 4:4.
Преди мача Любомир Пашов от името на своята фондация “Звезди под звездите” им подари екипировка, а президентът на “Медик” Роман Яшчек връчи плакети на Пашов и на Валентин Витанов. Специален плакет ще получи и членът на клубната управа на “Етър” – бизнесменът Александър Нанков. После отец Асен отслужи благодарствена молитва и водосвет за здраве и успех, а Витанов им подари икона на “Св. Георги Победоносец” да им помага в предстоящите битки. На 18 юли “Медик” ще пътува за София, където ще срещне съперник от Израел.
“Вече не помня за кой път сме в България, тук хората са прекрасни и ни посрещат отлично. Тук Валентин Витанов е “човекът клуб”, както съм аз в Конин, прави всичко за нас. Пътем играхме с “Ференцварош” (Будапеща) и победихме с 6:0, тук срещнахме сборен мъжки отбор от В. Търново, а после срещаме отбор от Израел. Имаме тук фитнес, басейн, всичко необходимо за подготовката.
4 пъти поред бяхме шампион на Полша и играхме в Шампионска лига, но в последния сезон ни напуснаха 11 основни състезателки и сме на трето място в първенството. В Шампионската лига 4 пъти печелихме квалификационните групи, но срещахме два пъти “Олимпик” (Лион), който ставаше шампион. Третия път срещнахме “Бреша” (Италия) и бихме у дома с 4:3, а загубихме реванша с 2:3, с “Глазгоу” пък след 2:0 и 0:2 отстъпихме в продълженията. В цялата история обаче полски отбор не е играл толкова силно в Шампионската лига като “Медик”. Но този сезон тимът ще бъде много по-силен, имаме 21 състезателки. Правим всичко възможно отново да станем шампиони на Полша”, разказа Роман Яшчек.
А. ПЕТРОВ
сн.  авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново