Първият българин, атакувал три върха за един сезон в Хималаите, ще гостува във В. Търново

Публикувано на пн, 27 мар. 2017
297 четения

Алпинистът веган д-р Атанас Скатов на 28 март от 18,30 ч. в 321 аудитория на ВТУ ще изнесе публична презентация на тема “3x8000xВеганx23 дена Анапурна, Дхаулагири и Макалу на един дъх”. Той ще направи и представяне на книгата си “Богинята Майка на Вселената”.
Миналата пролет Скатов заминава за Хималаите с намерение да изкачи поне два осемхилядника като част от проекта му за “Скоростно изкачване на 14-те осемхилядника на планетата (т. нар. “Хималайска корона”) без консумация на животинска храна.” По време на тази експедиция поставя няколко рекорда. Стана първият българин, атакувал три върха за един пролетен сезон преди мусоните в Хималаите. За 22 дена алпинистът успява да проведе три атаки към осемхилядници, от които две завършват с изкачване на върховете Анапурна 8091м (на 1 май) и Макалу 8438 м (на 23 май) и достига до 7900 м на Дхаулагири (на 15 май). Може би е единственият състезател в света, който е изкачил вр. Макалу в алпийски стил за рекордния срок от 5 дни от базов лагер до върха и обратно. В същия алпийски стил атакува и вр. Дхаулагири няколко дни преди това. Само лошото време му попречи да стъпи и на този връх. Така алпинистът веган Атанас Скатов прибави още два върха към колекцията си от осемхилядници и ги направи общо 4 след успешно изкачване на най-високия връх на планетата Еверест (2014 г.) и вр. Манаслу 8156 м (2015 г.).
“Хималаите са много специално място за мен, а в планината се чувствам като в храм. На 8848 м усещането е все едно си в самолет – всички 7-хилядници и 8-хилядници са под теб”, споделя Атанас Скатов. Досега той е покорил най-високите точки на Африка, Европа, Южна Америка, Азия и света, Австралия и Океания, и Антарктика.
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново