Отново великотърновско присъствие и за приз “Кристален еделвайс”

Публикувано на вт, 14 окт. 2014
249 четения

Край язовир “Копринка” се проведе ХII Национален преглед на туристическите сръчности за учащи се за приз “Кристален еделвайс”, организиран и проведен от БТС и МОН. Присъстваха ученици от 14 населени места.
Великотърновска област отново бе представена единствено от ТК “Незабравка” при Общински комитет “В.Левски” с група от 7 учащи: 6 възпитаници на ПГЕ “А. С. Попов” и един от ЕГ “проф. Асен Златаров”, организирани и водени от учителката по математика в ПГЕ “А. С. Попов” Снежанка Димитрова, като всички пътуваха на собствени разноски. Мероприятието трябваше да се проведе от 20 до 22 юни, но поради лошото време в последния момент бе отложено за края на септември. За юни бяха подготвени по три отбора във всяка дисциплина от общо 30 учащи се и двама ръководители. Сега поради лошото време през време на състезанията родителите на по-голямата част от тях не им разрешиха да участват. Въпреки малкия брой, групата се представи много добре.
Темата на бивака бе “Ботев и ние”. Нашите състезатели носеха тениските си от Националния поход “По пътя на Ботевата чета”. Пред входа на всяка палатка бе поставена снимка и информация за четник от Търновски вилает, а в средата на бивака на коркова дъска бяха прикрепени снимка на Хр. Ботев, списък с Ботевите четници от Търновски вилает и онова, с което Ботев остана в историята и завеща на идните поколения. Пред портрета и знамената върху масичка бяха поставени Библия с бутафорни пистолет и кама; статии от вестници за дейността на клуба; наш вестник “Преклонение и почит” с меропритията за предходната година; карта на похода “По пътя на Ботевата чета” и рекламни материали за В. Търново. На лицевата страна на бивака бяха поставени портретите на част от българските ханове и царе.
Така оформеният бивачен лагер журито, както и всички състезатели и гости, оцениха като най-добрият и получи максимума точки – 30, което го изпрати без конкуренция на почетното първо място.
В останалите дисциплинини участваха 19 отбора. Нашите състезатели се класираха на “Скоростно разпъване на палатка” трети, на “Туристическа щафета” – четвърти (извън класирането), на “Познавам ли моята България” – шести. След награждаването вечерта продължи с дискотека под звездите. Деян Караджов и Георги Величков направиха страхотно огнено шоу. “За оказаното съдействие за реализиране идеята ни за оформяне на бивака благодарим на ръководството, майстора и дърводелеца на ПГЕ “А. С. Попов”, Общински комитет “В. Левски”, Мария Джурова, която със собствен бус ни превози бивачните съоръжения и личния багаж, както и на родителите на тези седем учащи се, които разрешиха на децата си да представят града ни”, разказа Снежанка Димитрова.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново