Младият талант Янаки Смирнов – от “Виляфранка” (Исп) до “Локо” (ГО)

Публикувано на ср, 3 сеп. 2014
1541 четения

Истинска находка за “Локомотив” (ГО) бе привличането след старта на шампионата от “Спартак” (Вн) на 21-годишния нападател Янаки Смирнов. След напускането на тарана Тихомир Кънев, отбелязал 40 гола миналия сезон по време на контролните срещи на горнооряховци, ясно пролича липсата на играч, който да реализира положенията пред вратата.

След домакинската загуба от “Пирин” (Разлог) на старта, от разпадащия се тогава “Спартак” (Вн) обаче дойде младият Янаки Смирнов. Не само дойде, а веднага се наложи в атаката и започна да бележи гол след гол… Първия си гол вкара още в гостуването в Мездра, последваха два у дома срещу “Созопол”, ново попадение срещу “Пирин” и нови два за успеха в Раковски. Така само за 4 мача Смирнов наниза вече 6 попадения, с които е в челото на голмайсторите на “Б” група.

Кой всъщност е Янаки? Роден е на 20 декември 1992 г. във Варна и е висок 183 см. Любовта по футбола наследява от баща си Валентин Смирнов, който е тренирал футбол в “Черно море”, но не стига до мъжкия състав. Майката е бивша хандбалистка. Когато е още малък, семейството на Янаки живее в Гърция, където развива скромен частен бизнес. Шестгодишен Янаки е заведен от татко си на една от тренировките на детския отбор на “Панатинайкос”. Треньорите го включват в заниманието и набързо забелязват качествата му. Малкият Янаки е приет в ДЮШ на атинския гранд. Година по-късно родителите му се прибират в България и той решава да продължи обучението си в ДЮШ на “Спартак” (Вн).

С варненци участва на един международен турнир в Барселона, където завършват на второ място, а той става голмайстор на турнира. През 2005 г. се явява на кастинга на Жилет за откриване на деца таланти, в края на който е избран сред 6-те български млади футболисти измежду 3000 участници, които лично Христо Стоичков избира да се обучават в неговата школа в Испания. По време на кастинга талантливият юноша отбелязва над 20 гола и софийските Левски (София) и ЦСКА (София) веднага привикват таткото на преговори.

Той категорично отказва, като заявява, че хлапето ще пробва късмета си в Барса. Школата на Камата се нарича “Виляфранка” и се намира в едноименното градче, разположено на около 30 км от Барселона. В нея под ръководството на испанския специалист Хорхе Гаяго варненецът играе както за своята възрастова група, така и за родените през 1990 г., като бързо се превръща във водеща фигура. Изиграва за първенството общо 24 мача, в които отбелязва впечатляващите 50 гола, като само в един мач бележи в противниковата врата цели 7 попадения.

Междувременно през 2007 год. с юношеския национален отбор до 15 г. взима участие в престижен турнир в Италия с участието на общо 32 отбора. Младите лъвчета отбелязват общо 11 гола, 8 от които на капитана Янаки Смирнов, с което става голмайстор на турнира.

След края на обучението в Испания от школата му предлагат да остане за още една година и евентуално тогава, ако го харесат, да отиде във ФК “Барселона”, но Янаки отказва с мотива, че вече е показал това, на което е способен. Прибира се с другите в България, където отново е обсипан с оферти на столичните грандове “Левски” и ЦСКА, но Стоичков категорично им отказва, като води децата в комплект в Академия “Литекс”. За разлика от другите деца, с които идва от Испания в “Литекс”, Янаки бързо се приспособява и се превръща в основен голмайстор на отбора. През 2009 г. става шампион на България при юношите младша възраст, родени 1992 г. Пак през същата година на VI издание на Международния юношески турнир “Юлиян Манзаров” “Литекс” стига до финала, където за трофея спори с гранда “Барселона” и след победа с 1:0 печели турнира.

Янаки Смирнов е неизменен титуляр и в дублиращия отбор на “Литекс”, като за сезон 2008/09 записва общо над 60 изиграни мача за националния отбор, както и за своята възрастова група в Академия “Литекс” и дубъла. Шампион на България с дублиращия отбор на Литекс за сезон 2009/10, сл.г. е вече шампион със старшата възраст в Елитната юношеска група до 19 г., като става голмайстор и отбелязва 23 гола.

На 2 юни 2011 Янаки подписва тригодишен професионален договор с “Литекс”, но е пратен под наем във втородивизионния “Спартак” (Вн). В края на годината е избран за “Футболист № 1 на “Спартак”. Следва кратък престой и в “Нефтохимик” и отново е във Варна, откъдето е забелязан от “Локомотив” (ГО). С головете си Смирнов със сигурност ще се превърне в любимец на местните фенове.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново