Историята на една колекция

Публикувано на вт, 31 ян. 2017
163 четения

Продължаваме представянето на богатата футболна колекция на Веселин Комитов, представена от самия него, като оставаме на вълна бразилски футбол.
Следващата ни спирка в Бразилия се казва “Фламенго”. “Възхищение предизвикваше в мен играта на Артур Антунес Коимбра – Зико. Чудесен играч, изкусен техник, отличен пред гола, но без късмет на световната футболна сцена. И докато се нагаждам на тема португалски език и малки президентски боричкания на върха на отбора, в един прекрасен есенен ден на 2013 г. пристигна малко очакван от мен пакет от бившия вече президент на отбора Marcio Braga”, разказва Веселин Комитов.
Пратката е пълна с изненадващо много стойностни футболни артикули – автобиографична книга Coraзго Rubro Negro (Червено-черното сърце) – с посвещение и автограф, няколко негови снимки в това число и с президента Лула, значка, знаме. Плюс един изключителен артикул, който на португалски се казва faixa и представлява изтъкана лента за през рамо с цветовете на “Фламенго” и изписани шестте шампионски години и специално извезано със златисти големи букви – VESSELIN KOMITOV. “Не знам по какви причини, но след моя благодарствен отговор не последва обаждане от негова страна вече две години. Имам чувството, че нещо става мащабно в света. Непрекъснатите проблеми, недоволства, грешни решения и накрая следват ръководни промени. Все пак Forза Flamengo!”, казва Комитов.
Хубавите моменти с Futbol de Regatas Flamengo не свършват – новият президент Eduardo de Mellо подготвя грандиозно празнуване за 120-годишнината на клуба. И великотърновският колекционер, макар отдалеко, се включва по своя начин в празненствата, изпращайки поздравителен адрес. Отговорът не закъснява – пристига за новата 2016 година. Оригинална термофланелка на “Фламенго”, ретро значка и две снимки с автограф, на едната има специални поздрави и от Зико!
“Сега като разказвам какво и как получавам и то от хубави по хубави и актуални футболни артикули, може би си мислите, че нещата са лесни и много достъпни, но за съжаление трябва да ви уведомя, че през тези 40 години съм имал и много разочарования, които съм преодолял единствено с това, че много обичам тази магическа игра футбола!”, категоричен е Веселин Комитов.
Той споделя и един куриоз – преследвал дълги години големия Лотар Матеус за автограф. Докато беше в Европа, не можал да стигне до него, но прословутото му търпение го отвело в Бразилия, когато той бе назначен за треньор на “Атлетико Паранензе” – 2006 година. Поздравил го най-учтиво за новия му пост и получил чудесна негова снимка с автограф и книга за историята на отбора.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново