Историята на една колекция

Публикувано на чт, 19 ян. 2017
287 четения

Книгата за вековния юбилей на баварския клуб с посвещение от Ханс Шефиле.

“Янтра ДНЕС” продължава поредицата за богатата колекция на Веселин Комитов, представена от самия него. Днешните редове са посветени на контактите му с друг голям европейски клуб – “Байерн” (Мюнхен).
“Има един човек, който искам непременно да ви представя, независимо че той не е вече сред нас, но за мен си остава великият Hans. Става дума вицепрезидента на ФК “Байерн” (Мюнхен) Ханс Шефиле. Беше през зимата на 2000 година – баварците празнуваха 100 години от основаването на отбора – аз исках много да получа някои юбилейни материали и докато се лутах да кореспондирам между многото ръководители на отбора, които най-любезно ми отказваха, щастието ми изпрати Ханс Шефиле. Той веднага ме прие и след размяната на няколко любезни писма дойдоха и радостите – юбилейна книга за 100-годишнината с посвещение и автограф, значки и специално за Der Hattrik – 2000 г. шапка и шал! За съжаление, след две години този много достоен човек ни напусна”, разказва Веселин Комитов.
Следващото име, което непременно държи да отбележи, е това на българския футболен функционер Михаил Касабов. “Не вярвам да има човек в нашата страна, който се интересува от футбол и да не знае кой е господин Касабов. Той не е само големият човек от “Байерн”, той е големият функционер от Българския футболен съюз, който най-достойно ни представлява във всичките наряди и комисии на Европейската и Световна футболни централи”, казва великотърновецът.
Експонатите, свързани с “Байерн” (Мюнхен) в колекцията на Веселин Комитов, са безкрайно много. Той обаче държи да открои две имена от баварския гранд.
“Ще ви представя двама големи футболисти, а по-късно и изкусни функционери, благодарение на които баварците са вече двадесет години на върха на европейския и световен футбол. Улрих или Ули Хьонес. Осмицата на “Байерн” и на националния отбор бе много голям футболист – силен, физически много здрав, майстор на дрибъла, техничен, с решаваща роля Германия да е европейски и световен шампион през 70-те години. Отначало мениджър, а по-късно и президент на отбора, г-н Хьонес е с голяма заслуга да притежавам уникална поредица от годишници Jahrbuch на ФК “Байерн” от 1986 г. до днес. Разбира се, трябва да отбележа пропуснатите две години 1993 и 2008, но при моите почти ежедневни пратки нарушеният вид и отклоняването им са нещо почти нормално. В началото много се сърдех, беше ми болно, правил съм десетки възражения до международния отдел на пощата в София. Те са реагирали почти винаги на моите жалби, правили са проверки в съответните градове и държави, много пъти са ме обезщетявали, но и много пъти нищо не се е получавало”, разказва Веселин Комитов.
По този повод той споделя една история, която определя като куриоз. През октомври 2011 г. БФС в лицето на Михаил Касабов решава да направи един доста луксозен подарък на патрона на нашия фенклуб на “Кайзерслаутерн” – Норберт Тинес: дървена махагонова кутия с две бутилки специални вина от 2004 г. и сомелиерски принадлежности. “Получих подаръка и трябваше да го изпратя по куриер. Направих огромна грешка. В старанието си да зарадвам господин Тинес аз, така внимателно с чудесни надписи и стикери, абсолютно професионално опаковах подаръка, че той изобщо не го получи. Няма да споменавам фирмата спедитор – само ще ви кажа, че след близо два месеца ходене по мъките, представяне на снимки на фалшиви документи, преправени подписи и печати – да, това става в Германия! – едва успях да си върна по-голяма част от спедиторската услуга”, обяснява колекционерът.
Другото голямо име на футболист и ръководител е Карл-Хайнц Румениге. “Снажен, много здрав и бърз ляв краен нападател, лоялен и прилежен в кореспонденцията ни господин. Той бе така добър да ме зарадва през 2011 г., когато ми изпрати програма, значка и знаме от провеждащия се летен AUDI CUP турнир. Впрочем, те всичките от “Байерн” (Мюнхен) са “един калъп” хора – мъже сериозни, отговорни, за пример!
И за да бъда в крак с футболните новини, ще завърша със следното: през ноември 2016 г. на нарочна асамблея в концерна настъпиха някои организационни промени. Една от впечатляващите новини бе избирането на първи вицепрезидент на проф. д-р Дитер Майер. Поздравих го най-любезно и отговорът не закъсня. Само преди няколко дни получих великолепна актуална новогодишна картичка, писмо, негови снимки с посвещение и много интересни и стойностни значки, които показват, че баварците вече са стъпили здраво и на американската земя”, споделя Комитов.
Така практикува колекционерът – следи непрекъснато футболния живот по целия свят, разбира се, на по-известните отбори и федерации, ухажва ги внимателно, но винаги с добро, най-вече президентите им, поздравява ги по най-различни или специални поводи, и те след като го проверят и се уверят, че намеренията му са искрени, му отговарят и така се заражда кореспонденцията им. И е на мнение, че тези подробни обяснения могат да са от полза на много колекционери.
(следва)
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново