Емил Стефанов със сребро и бронз на блиц и ускорен шах на държавното

Публикувано на чт, 20 апр. 2017
309 четения

Емил Стефанов (вляво) - сребърен медалист на блиц.

Сребърен и бронзов медал завоюва великотърновският международен майстор по шахмат Емил Стефанов на държавните първенства до 18 години по ускорен шах и блиц, провели се в Пловдив. По решение на своя клуб “Етър” Стефанов не участва в първенството по класически шах. “Шампионът на България до 18 г. се класира по право на световното първенство, но тази година то е чак в Мондевидео (Уругвай). Пътуване дотам изисква много средства, които е по-добре да бъдат вложени в няколко силни международни турнира в Европа. Затова и Емил Стефанов не участва на държавното по класически шах. Той се готви за държавното за мъже в Монтана, а за блица и ускорения шах до 18 г. не е водил специална подготовка и участието му бе по-скоро за тонус”, коментира председателят на ШК “Етър” Николай Йорданов.
На ускорения шах Емил Стефанов стартира с 4 чудесни победи, а в петия кръг направи реми с поставения под номер 1 мм Владимир Петков от “Асеновец”. “Два кръга преди края Емо водеше, игра отлично с основните си конкуренти, но нелепа загуба от аутсайдера Ростислав Петков от “Свиленград” го изпрати трети в класирането”, коментира Николай Йорданов. Така Стефанов завърши с 5 точки, колкото има и Ростислав Петков, но остана трети по допълнителни показатели. Шампион с 5.5 т. е мм Владимир Петров.
На блица Емо Стефанов записа три победи, две ремита и загуба чак в последния кръг. Така събра 4 точки от 6 възможни. “Нашият състезател се движеше в челото през цялото време и завърши втори, което му донесе сребърния медал”, заяви Николай Йорданов. Шампион с 5 точки стана Мория Грийн от ШК “Развитие” (Кюстендил).
Анатоли ПЕТРОВ, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново