Емил Стефанов направи реми с шахматната легенда Анатолий Карпов

Публикувано на чт, 8 май 2014
166 четения

Престижно реми срещу бившия световен шампион Анатолий Карпов 15-годишният състезател на великотърновския ШК “Етър” и ученик в ПМГ “Васил Друмев” Емил Стефанов. Това стана в морския ни курорт Албена по време на сеанс, който руският гросмайстор изнесе на 22 дъски срещу 20 талантливи български деца и двама руски шахматисти. Емил защити достойно българската школа и двете си републикански титли, като игра отлично с черните фигури и затрудни максимално световния шампион Карпов. По време на партията Емо бе в по-добра позиция, но след трикратно повторение се достигна до реми. За добрата игра той получи поздравленията на А. Карпов.
Само още 3 деца успяха да запишат равенство срещу великия шахматист, съобщи гросмайстор Петър Великов, селекционер на националните детски и юношески отбори на България.
За Емил Стефанов това е второ равенство срещу шахматна легенда. През септември 2011 година той направи реми със световната № 1 при жените Юдит Полгар. Това стана в самата сграда на Европарламента в Брюксел в присъствието и пред погледа на друга легенда в този спорт – Гари Каспаров. Емил Стефанов тогава бе включен в българската делегация, която присъства на представянето на проекта на Силвио Данаилов и Гари Каспаров “Шах в училище”.
Анатолий Карпов откри първата в България шахматна академия, носеща неговото име. Директор на шахматната академия е Живко Димитров. Тя ще бъде действаща през лятото, като по 10 дни всеки месец ще има сесии.
12 от най-талантливите български шахматисти, призьори от държавните първенства до 10, 12, 14, 16 и 18 години, са включени в лагера на националния отбор, който ще продължи до 9 май в шахматната академия. Емo е единственият шахматист от областта, който намери място в националния отбор. По време на лагера националните ни състезатели ще се готвят под ръководството на двама от водещите треньори от школата на Карпов и гросмайстор Петър Великов.
На името на Карпов в света има школи в над 30 държави, 37 са те само в Руската федерация. Легендарният шахматист подчерта, че обучение по шахмат се провежда в училища в цял свят.
“Това се случва, защото преподавателите са разбрали значението на тази игра за развитието на децата. Тя учи на логика, на вземане и анализиране на решения, на стратегия, подобрява паметта. Задачата на академията е масовост, от която винаги се ражда високото майсторство”, споделя 12-ият световен шампион (от 1975 до 1985 година) по шахмат А. Карпов.
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново