Емил Стефанов и Ива Пенчева взеха бронзови медали от държавното по шах

Публикувано на пн, 14 апр. 2014
365 четения

Ива Пенчева и Емил Стефанов с тяхната треньорка Светла Йорданова.

С два бронзови медала се завърна ШК “Етър” от държавните първенства по класически, ускорен шах и блиц от 12 до 18 г., провели се в Пловдив. Спечелиха ги Емил Стефанов на класически и Ива Пенчева на ускорен шах. В актива на великотърновския клуб, който се представи с петима състезатели, бяха записани още две четвърти, едно пето и едно седмо място.
Месец преди да навърши 15 години, Емил Стефанов стартира при юношите до 16 г., където се играха 7 кръга на класическа контрола 90 мин. на състезател + 30 секунди на ход. Ученикът на ПМГ “Васил Друмев” стартира с победа над Георги Йорданов от “Локо” (Сф), после направи две ремита, а в 4-ия кръг загуби от бъдещия шампион Владимир Петров (София). След това натрупа още две убедителни победи над Костадин Вачев от “Михаил Тал” и Христо Христов от “Ивис” и в последния кръг се нуждаеше от победа с черните фигури срещу Николай Христов (“Асеновец”), за да спечели сребърен медал. Емо бе с две пешки повече в спечелена позиция, но влезе в остър цайтнот и партията завърши реми. Така великотърновският шахматист финишира трети с 4.5 точки и взе бронзовото отличие.
Ива Пенчева завърши четвърта на класически шах при девойките до 18 години. Тя стартира със загуба от Габриела Антова (“Шах 21” Сф), после натрупа три поредни победи, но в решаващите срещи отстъпи на Симонета Иванова (“Бургас 64”) и Деница Драгиева (“Локо” Сф), а на финала надигра Елена Дюлгерова от “Асеновец”. Активът й от 3.5 точки й отреди четвъртото място.
Ива обаче се представи по-добре на ускорения шах, където извоюва второто бронзово отличие за ШК “Етър”. Тя спечели четири от 7-те си партии, завърши реми в две и отстъпи само на шампионката Деница Драгиева. Така Ива Пенчева с актив от 5 т. стана трета, а пред нея са Драгиева с 6.5 т. и Цветелина Спасова от “Марек” с 6 т.
Емил Стефанов на ускорения шах остана седми. Той започна с победа над Костадин Вачев, но после натрупа три поредни ремита. Последва хубава победа над Валери Стоянов (“Михаил Тал”), но в битката за медалите в шестия кръг (преди който борбата в челото бе много изравнена) отстъпи на победителя Тодор Георгиев от “Спартак” (Пд) и накрая финишира с реми с Милен Попов от “Левски”. Активът на Емил е 4 точки от 7 възможни, а шампион стана Тодор Георгиев с 5 т.
Стефан Янев от ШК “Етър” е 23-и на класическия шах с 5 точки от 9 възможни и на 26-о място на ускорения шах с 4 т. от седем партии. Другите двама представители на великотърновския клуб бяха Дамян Калбанов, който на ускорен шах стана 15-и, и Траяна Долчинкова, която е на 17-а позиция.
В надпреварата на блиц “Етър” добави още едно 4-о място. Взе го Ива Пенчева, но тя бе ощетена във втория кръг, когато игра срещу Симонета Иванова и съдиите неправилно й присъдиха само реми. Ива записа три победи, още едно реми и само една загуба. Тя събра 4 т., което я остави четвърта. Шампионка стана Симонета Иванова с 5 точки, а Деница Драгиева и Цветелина Спасова са с по 4.5 т.
На блиц Емил Стефанов завърши пети, като има 4.5 точки, колкото и бронзовия медалист Христо Христов, като в последния кръг в борба за второ или трето място се нуждаеше от задължителна победа над водача В. Методиев. За съжаление, на Емо партията завърши реми. Активът на великотърновеца е три победи, три ремита и една загуба. Шампион е Веселин Методиев от “Виктори” с 6 т. Дамян Калбанов при 14-годишните момчета на блиц е девети.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново