Джими Хънт за предстоящия камп “Баскетболни деца”

Публикувано на чт, 24 май 2018
232 четения

Американският баскетболист Джими Хънт разказа за предстоящия баскетболен камп във Велико Търново, който предстои през август. “Имам дългогодишен опит в провеждането на такива кампове. Докато бях в колежа, бях стажант за 4 години на подобни лагери в Америка. Даже все още си пазя документацията, в която се описва всичко – от “А” до “Я”. След това продължих да работя с деца и на различни кампове в Америка като треньор. Основах мой собствен тук, в България – в София, Level UP, миналата година.
Камповете са супер. Те са много подходящи за децата да работят индивидуално и да се усъвършенстват. По време на сезона те ходят на училище и се набляга повече на отборната част в клубовете. Много работа може да се извърши от всяко дете, има т.н. “станции” – всяко дете може да работи върху стрелбата си, уменията с топка, защита, всеки елемент на играта, абсолютно всичко. Друго предимство на камповете е, че освен че децата могат да се развиват и усъвършенстват, те имат шанс да се състезават срещу други деца от различни краища на държавата, а ние, треньорите, може да наблюдаваме и засечем елементи, които детето може да подобри и не изпълнява правилно, на база на което да изготвим план, по който конкретно да работи в тези дни всяко дете. По този начин треньорът може да помогне индивидуално на всяко дете да работи върху детайлите, за които доста често в клубовете просто няма време.
Подбрахме много добър екип за проекта “Баскетболни деца”. Вярвам, че ще можем да дадем много на децата. Как станахме екип с Дурчев? Аз го харесвам като играч и като човек. Той е крило, аз съм пойнт гард. За мен лично той е един от най-добрите български играчи и на поста си. Много е висок, има доста добра техника и качества. Вярвам, че ще допринесе за кампа и ще може да даде на децата от своите знания и познания. Допълваме се. Като крило и стрелец (да не кажа реализатор) ще може да помага на децата в тази насока. И двамата сме активни състезатели. Има химия между нас, която, вярвам, ще бъде допълнена от останалата част на екипа, на който сме гласували доверие.
Повечето кампове са с отборна насоченост. Това, което ние искаме да направим, е да поставим цели пред децата и да им покажем как да работят, за да ги постигат, като ги прилагат всеки ден след края на кампа и да подобряват играта си. Наблягаме на индивидулания елемент. А децата винаги възприемат по-лесно и по-добре от настоящи и разпознаваеми състезатели.
Извън баскетбола, ние се опитваме да сме ментори, да даваме положителен пример. Водим разговори и дискусии с децата за здравословно хранене и начин на живот, за това колко важно е училището, да бъдеш лидер, да имаш позитивна нагласа и да не се отказваш, да помагаш на другите, да служиш за пример.
Категорично застанахме зад идеята, че освен да усъвършестваме децата баскетболно, ние искаме да им помогнем да са и по-добри хора, да ги насочваме в правилната посока. А ако може да помогнем и на баскетбола в България и нивото в държавата, ще сме повече от щастливи”, заяви Джими Хънт.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново