113 г. навършва Туристическо дружество “Трапезица-1902”

Публикувано на ср, 18 мар. 2015
397 четения

На  17 март преди 113 години е създадено туристическо дружество “Трапезица”. ТД “Трапезица-1902” е неправителствена организация. Членува в Българския туристически съюз, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Националната асоциация за детски и младежки туризъм и чрез своите клубове в българските федерации по  туризъм, алпинизъм, катерене и ориентиране.
Дружеството пълноценно присъства в обществения живот на града и страната с инициативи и богата дейност, свързани с развитието и популяризирането на туризма, туристическите спортове, екологията, културните традиции, с утвърждаването на идеите за активен живот в хармония с природата.
Въпреки че ТД “Трапезица”  не е първото по учредяване в България, много са инициативите, които тръгват от него:
– 13.12.1903 г. – Благотворителен бал във Велико Търново, средствата от който се използват за залесяване на поречието на река Янтра и хълмовете около града. Впоследствие балът се превръща в една от традиционните благотворителни инициативи на Дружеството, възстановена в съвременната му история през 2007 г.
– 1904 г. – по инициатива на дружество “Трапезица” се създава археологическа секция към местния клон. Издирени, проучени и описани са много местни старини. В специални витрини са изложени снимки на исторически и природни забележителности от околностите на Велико Търново.
– 1904 г. – открива се безплатна ученическа спалня по инициатива на арх. Георги Козаров, на втория етаж на прогимназията, в къщата на братя Паница. Отпечатани са и първите туристически рекламни материали.
– 1905 г. – организира се общоградски излет до Царевец и Трапезица, а на традиционния благотворителен бал през декември за пръв път прозвучава туристическият марш “Балкани” по текст на Кирил Христов и музика на Иван Константинов. Този марш е химн на туристите и до днес.
– 1907 г. – издава се Туристически пътеводител, чиято подготовка започва още през 1905 г. с безвъзмездния труд на Леон Филипов, арх.Георги Козаров, Никола Марков, Димитър Багрилов и инж.Христо Сапаров. Постъпленията от 4-хилядния тираж са определени за изграждане на първата туристическа хижа в България – на Царевец.
– 24 май 1922 г. – освещаване на първата туристическа хижа “Трапезица” на хълма Царевец, която се превръща в притегателен център на културно-просветната мисия на туристите.
– 1925 г.  – опити за проникване, изучаване и описване на околните пещери от доц. Рафаил Попов, който проучва Мадарското плато и открива Омуртаговия надпис при Чаталар.
– Издава се списание “Турист”.
– 14 юли 1960 г. – първи ученически поход от Тимок до нос Емине с водач учителя Любомир Войников.
– 25 октомври 1960 г. – откриване на първия скален заслон в местността Устето. Пуска се тролей над Устето.
По традиция – и до днес, водеща е ролята на дружеството в развитието на пешеходния туризъм, ориентирането, алпинизма, катеренето, ски туризма, ученическия туризъм, водните спортове, планинското колоездене, художествената самодейност.
Сред традиционните обществено значими дейности на Туристическо дружество “Трапезица-1902” е оформянето, маркирането и обезопасяването на туристически маршрути и пътеки в околностите на Велико Търново. През 2013 година  благотворителната кампания е посветена на възстановяване на най-популярните маршрути. Дружеството се грижи за поддържането на екопътеки в региона с дължина над 200 км.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново