105 участници събра първият турнир “Полски гамбит” в Полски Тръмбеш

Публикувано на ср, 25 апр. 2018
145 четения

Полски Тръмбеш постави началото на шахматната си история с организирането на първия турнир “Полски гамбит”. Надпреварата бе организирана от ШК “Асеневци” и Община Полски Тръмбеш и бе за състезатели с международен рейтинг под 2200 към 1 април т.г. Сериозната цифра от 105 участници от цялата страна събра още първото издание на проявата.
Те играха в общ турнир, но с отделни класирания, като турнирът бе в седем кръга по швейцарската система.
Генерален победител стана Желчо Желев от “Бургас 64”, който събра 6.5 точки от 7 възможни. Втори е Божидар Иванов от Карнобат с 6 т., следван от Дарио Дерешки от “Плевен 21” с 5.5 т. и Валентин Митев от “Ан Пасан”, който пък стана и победител до 14 години. Първи при 12-годишните е Станислав Ботев от “Пристис” (Рс), а при 10-годишните – Божидар Тилев от “Марица Изток”. Победител при сеньорите над 60 г. е Иво Владимиров от “Абритус” (Рз).
41 млади шахматисти представиха ШК “Асеневци” – от четирите общини, с които работи клубът: В. Търново, Лясковец, Павликени и Полски Тръмбеш. От великотърновските деца първи е Ивелин Стефанов, от павликенските – Пресиян Йорданов, от лясковските – Лъчезар Евтимов, а от домакините медали получиха първите трима: Елена Тодорова, Калоян Георгиев и Ивайло Байчев.
Общият награден фонд бе над 1500 лв., като имаше много купи, медали и предметни награди.
“Благодарим на кмета на Полски Тръмбеш Георги Чакъров за съдействието в организацията на турнира, както и на Найден Иванов. Общината участва също в осигуряването на наградния фонд, а предоставената за турнира зала бе чудесна за игра”, коментираха създателите на ШК “Асеневци” Даян Нинов и Цвета Галунова.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново