ДЕСНИТЕ: България има нужда от дългосрочна образователна стратегия

Публикувано на ср, 17 сеп. 2014
223 четения

Кандидатите за народни представители и водачът на листата Мария Капон от листата на ДЕСНИТЕ се срещнаха с ректора на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” проф. дпн Пламен Легкоступ. На срещата те представиха предложенията на ДЕСНИТЕ за политически решения за реформи в образованието и науката, които са сред основните приоритети на коалицията.
Споделена беше необходимостта от радикална промяна в образователния модел, както по отношение на разпределение на държавната субсидия за университетите, така и в прилагането на стимули за младите хора да учат в България. Проф. Легкоступ разказа за идеята да се промени системата, по която младежите могат да бъдат мотивирани да учат повече и по-ефективно по време на обучението си.
“Образованието трябва да бъде обвързано с нуждите от специалисти в бизнеса”, категорична беше Мария Капон. Според нея висшите училища трябва да обучават експерти в такива сфери, които са необходими за българската икономика. В противен случай ще продължим да произвеждаме младежка безработица. От друга страна, за да може да се осигури този процес, е необходимо да има много точно маркетингово проучване, което да се синхронизира с приоритетите за развитие на икономиката ни.
“Ние, ДЕСНИТЕ, сме за преминаване от хаотично развитие на икономиката към интелигентно”, каза Капон и допълни, че в неговата основа стои доброто планиране. Това ще доведе до естествени ползи – ефективно висше образование и намаляване на младежката безработица.
На срещата между ректора на Великотърновския университет и кандидатите за народни представители беше обсъдена възможността към висшето училище да бъде създадена Академия за млади лидери. Това е един важен проект на ДЕСНИТЕ, който има за цел експертната и компетентна подготовка на кадри за управлението на държавата.
По-късно Мария Капон се срещна с представителите на сдружението на общинските болници, лекарите и медицинските сестри от болницата в Горна Оряховица, за да им представи друг основен приоритет в програмата на коалиция ДЕСНИТЕ – реформите в здравеопазването.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново