“Кухи” фирми точат НОИ за безработица и болнични

Публикувано на пн, 19 юни 2017
851 четения

Натъкваме се на т.нар “кухи” фирми, които точат пари от фондовете на НОИ за обезщетения при безработица и болнични, съобщи Петя Йорданова, директор на Териториалното поделение на Осигурителния институт във Велико Търново. Тя обясни, че това са фирми, които нямат дейност и се създават именно само да теглят пари от общественото осигуряване. Управителите документално вземат предимно безработни, начисляват им осигуровки, но не ги внасят. Трудовата история на наетите и задължителният им стаж се оформят документално, след това се съкращават, като това става основание за обезщетение от НОИ. По аналогичен начин се действа и с болничните, където се теглят обезщетения заради заболяване или майчинство. Безработни бременни жени се назначават на трудов договор със задна дата, а проверки са показали, че за миналите месеци не са им плащани нито заплати, нито има осигуровки. Идеята е с трудовия доход да се декларират високи заплати, за да се вземе колкото се може по-голямо обезщетение от НОИ. При болничните за заболяване пък се използват диагнози, трудни за доказване, като вирусни инфекции, болки в коляното, психично разстройство, проблеми с нервите. Обикновено при нас идват болничните, след като е минало заболяването и как да докажем дали то е действително, или не. В крайна сметка Осигурителният институт изплаща обезщетенията, каза Йорданова.
А има случаи, когато посочените работници въобще не знаят, че са назначени на работа или че са ходили на лекар. Други пък се подлъгват и се включват в измамата срещу малка сума от източените средства. Останалите средства отиват при организаторите на схемата. Много трудно се справяме с такива “кухи” фирми, коментира Йорданова. В повечето случаи собствениците им нямат офис или друго помещение, където да бъдат намерени документи. Визираните служители или работници, ако има такива по места, в повечето случаи дори не знаят за каква дейност са назначени и какви са техните задължения.
Справка на Териториалното поделение показва, че обезщетенията за болнични се увеличават. За първите пет месеца на миналата година за областта са изплатени 8 278 463 лв. За същия период на 2017 г. те вече са 9 238 976 лв.
Вася ТЕРЗИЕВА

Пътни строежи - Велико Търново