Велико Търново очарова Анатолий Карпов

Публикувано на пн, 19 юни 2017
352 четения

Световноизвестният шахматист и депутат от Държавната дума на Русия Анатолий Карпов посети Велико Търново и региона. В православния храм “Възкресение Христово” той беше посрещнат от митрополит Григорий. сн. Весела Кънчева

Световноизвестният шахматист и депутат от Държавната дума на Русия Анатолий Карпов посети В. Търново и региона по време на няколкодневната си визита в България, която е по покана на лидера на “Атака” Волен Сидеров. Пред православния храм “Възкресение Христово” той беше посрещнат от митрополит Григорий, председателя на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов и заместник-кмета проф. Георги Камарашев.
Руският гост беше придружаван от бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, който сега е част от “Атака”. Митрополит Григорий отслужи молебен за здраве, след което разказа на Анатолий Карпов за строителството на двата храма, показа му камбаните, които бяха дарени от побратимения на Велико Търново град Твер.
След това един от най-големите шахматисти на нашето време се поклони пред гробовете и паметника на загиналите за свободата на Велико Търново и България руски войници, които се намират в двора на храма. Митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва, а после всички присъстващи поднесоха цветя в знак на признателност към руските герои.
Анатолий Карпов сподели, че е за първи път във В. Търново и е очарован от града. Знам, че това е стара столица на България, пазител на християнството в своето време, Третият Рим. Тук има исторически традиции и срещнах чудесни хора, заяви шахматистът, който в неделния ден откри шахматни клубове в Г. Оряховица и Свищов.
В. КЪНЧЕВА

Пътни строежи - Велико Търново