В. Търново може да стане център за военно обучение на доброволци

Публикувано на пт, 11 Авг. 2017
527 четения

Център за военно обучение на доброволци може да бъде създаден във Велико Търново, съобщи за “Янтра ДНЕС” народният представител от “Обединените патриоти” доц. Милен Михов. Подходяща база за центъра са сградите на бившето сержантско училище, които са сравнително добре запазени, поясни Михов. Той уточни, че обезпечаването и организацията на тази доброволна служба е в начален етап.
Михов, който е член на комисията по отбрана в парламента, допълни, че през такъв тип военна подготовка може да премине абсолютно всеки български гражданин. В рамките на шест месеца, а възможно е и една година, след което той ще се зачислява в резерва.
Въвеждането на военна служба изисква създаването на центрове, сега има такъв в Плевен, но той не е достатъчен. Смятам, че един от най-удобните варианти за друг е сержантското училище във Велико Търново, допълни депутатът.
Общината може да си иска Сержантското училище, но нуждите на армията са преди всичко. Военният министър Красимир Каракачанов вече заяви, че политиката за безвъзмездно прехвърляне на военни имоти към общините ще бъде преразгледана. Ако някой иска да придобива имот, това може да стане по друг механизъм, например като предостави жилища за нуждите на армията, посочи още Михов.
Весела КЪНЧЕВА

Пътни строежи - Велико Търново