След законодателна инициатива на Милен Михов: Исторически автомобили ще могат да се движат по пътищата в страната

Публикувано на пн, 20 Мар. 2017
169 четения

Благодарение на законодателната инициатива и настояване на водача на листата на “Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА, ВМРО” Милен Михов в края на работата на 43-то Народно събрание беше приета важна поправка в Закона за движение по пътищата. Тя регламентира ретро автомобилите, които в закона са записани като исторически. Чрез нея се определя по-специален начин за тяхната регистрация, който трябва да бъде изработен въз основа на наредба, съставена от МВР. С това се прави първата и много съществена законодателна стъпка за регламентирането на опазването, колекционирането, реставрирането и експонирането на исторически автомобили, които са на възраст над 30 години и не са за ежедневна употреба, поясни Милен Михов. Той уточни, че историческият автомобил трябва да е в състояние, близко до производственото. С това се дава възможност много стари автомобили, които днес не могат да бъдат регистрирани, т.к. към тях се прилагат общите условия, да бъдат запазени в България, да бъдат реставрирани и най-важното да бъдат експонирани и представяни пред публика.
По този начин автомобилите ще могат да се движат по пътищата и всички хора да им се радват. Поправката обхваща само автомобили, не обхваща мотопеди и мотоциклети, обясни Михов.
В България има много хора, които притежават такива автомобили, те ги поддържат, но не могат да ги регистрират. Това лишава хората от възможността да ги виждат по пътищата, обясни водачът на листата на “Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА, ВМРО” Милен Михов.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново