С 2 млн. лв. бивш военен завод става зърнобаза

Публикувано на чт, 20 Апр. 2017
1229 четения

Изоставеният бивш военен завод край Михалци е закупен от местен инвеститор и ще бъде превърнат в зърнобаза. Очаква се за изграждането ѝ да бъдат вложени около 2 млн. лв., съобщи кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов.
Той поясни, че 28 нови работни места предстои да разкрие фирма “Екзотика”, която изгражда голямо хале за замразени плодове и зеленчуци. Тя е сред най-големите производители на декоративна растителност в региона, които изнасят храсти и цветя за външния пазар, контрагенти са им големи търговски вериги и търгуват и в страната.
В момента големите фирми в този бранш в Павликенско са около 7-8. Те разширяват полетата си за насажденията, съответно има и ръст на поръчките и на клиентите. Производителят на рози “Еврогрийн” също разширява базата си.
Павликенският кмет обясни, че е доволен, когато негови колеги го търсят, за да им помогне с контакти за закупуване на едногодишни цветя или храсти за паркове и зелени площи. С декоративна растителност, произведена в Павликенско, са зацветени Елена, Лом, Сандански, Самоков, Елхово и др., поясни инж. Манолов.
Няколко са проблемите, за които кметът ще търси съдействие от новите народни представители от региона. Първият от тях е завършването на околовръстния път край града, чието строителство е започнато през 1984 г. Целта е товарните камиони да не минават през Павликени и да не разрушават пътната настилка. Другият проблем е свързан с неподдържането от “Напоителни системи” АД на инфраструктурата, която земеделските производители ползват за поливане на площите.
Селата Караисен, Лесичери, Росица и Недан се наводняват заради неремонтираните канали и това създава голям проблем за местното население.
Весела КЪНЧЕВА

Пътни строежи - Велико Търново