Решават проблема с натрупаната дървесина при просветляването на енергийната мрежа

Публикувано на ср, 11 Ян. 2017
327 четения

По време на срещата проф. Георги Камарашев подчерта, че екипите на “Енерго-Про” са се справили бързо с авариите по време на обилния снеговалеж миналата седмица.

Организацията на дейностите по просветляване на терените край енергийната мрежа в община Велико Търново, както и последващите разчистване и транспортиране на клоните, ще бъде подобрена. Това стана ясно след работна среща между зам.-кмета на старопрестолния град проф. Георги Камарашев, кметове и кметски наместници на селища от общината и представители на електроразпределителното дружество “Енерго-Про”.
Кметът на Хотница Десислав Йорданов обясни, че в селото му са дошли представители фирмата, която енергодружеството е наела, за да просветлява далекопровода, и те са започнали да режат през средата проблемните дървета. “Те паднаха на земята, но служителите на фирмата си тръгнаха, без да почистят. Не знам кой трябва да ги прибере, но не може вътре в населеното място да има нахвърляни клони и дървета. Ние почистихме и изкарахме около 9 кубика дърва от половината трасе. Моят бюджет е 1500 лв. за цялата година, нямам средства за почистване”, поясни Йорданов. Кметският наместник на Момин сбор коментира, че в населеното място има много черници, които са бързорастящи и предложи те да бъдат отстранени и на тяхно място да бъдат засадени друг вид дървета. Кметът на Ново село Христо Христов изказа недоволство от името на всичките си колеги, че нямат никаква информация кога фирмите, които просветлят, ще извършват тази дейност и в много случаи успяват да ги изненадат.
Пламен Мехочев, вр.и.д управител на Регионален обслужващ център – Горна Оряховица/Габрово, каза, че най-важната превенция за енергоразпределителното дружество е почистването на въздушните електропроводи и трасета от клони. “Почистването на линейните ни обекти от растителност е пряко свързано с нормалното електрозахранване. За да решим тези проблеми, трябва да сме единния. Имаме възможност да извозваме клоните, но предпочитаме да дадем повече пари за просичане, а с наши хора да направим извозването”, обясни Мехочев. Той допълни, че нямат право и да кубират дървесината, защото тя не е тяхна собственост, а общинска, за това могат само да я извозят.
Управителят ОП “Горско стопанство” Татяна Рачева обясни, че и те не разполагат с необходимия ресурс. Според нея от предприятието могат само да маркират отсечените дървета и да издават билет, но нямат техника за превоз на падналата маса. От енергодружеството поеха ангажимент те да извозват дървесината от населените места до определените за това места от кметовете.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново