Повишиха заплатите в болницата в Горна Оряховица

Публикувано на вт, 15 Ное. 2016
393 четения

С 9 процента са повишени заплатите на персонала в болницата на Горна Оряховица тази година, съобщи управителят д-р Иван Иванов. От 775 лв., средно трудовото възнаграждение, достигна 844 лв. Болничният шеф уточни, че за последните няколко години това е първото увеличение на заплатите, което няма да бъде последно. Факт е също, че тази година персоналът получава и допълнителни средства, които идват от страна на парите за клинични пътеки, които здравната каса заплаща.
Д-р Иванов пое горнооряховската болница от януари 2016 г., след като предишният управител подаде оставка. Новият шеф завари критично финансово състояние с големи дългове и заеми. След като д-р Иванов предприе пакет от мерки да върне и увеличи приходите от здравната каса, данните за финансовите резултати на болницата за деветмесечието показват категорично, че спира трупането на дългове. Отчита се увеличение на приходите с 10 процента, дори има малка печалба. Това дава възможност да бъдат увеличени заплатите на персонала.
За да се подобри материалната база, свързана с ремонти и оборудване с нова апаратура, на първо време са необходими около 150 лв., подчерта д-р Иванов. Що се отнася до подобряване на енергийната ефективност на болницата, то вече има подготвен проект за 6 млн. лв. Изпълнението му ще намали три пъти разходите за ток и топлоенергия. Предвидени са изграждане на соларна и нова отоплителна система, а също и фотоволтаична централа. Проектът вече е входиран в Националния доверителен екофонд.
Болничният шеф отчете също, че болницата разчита и на помощта на общината. И това вече е факт. Отпуснати са 100 000 лв. за закупуване на най-необходимата медицинска апаратура за няколко отделения.
Вася ТЕРЗИЕВА

Пътни строежи - Велико Търново